TIP Davida Vrby #056: Priority prioritou

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Priority prioritou

Ještě před pár desítkami let byste ve slovníku nenašli množné číslo pro slovo priorita. Priorita byla prostě jedna. Doba se ale mění. S jednou bychom to asi v současném světě neustáli. Obtížně byste tedy hledali tým nebo firmu pouze s jednou prioritou.

A co hůře, dokonce není snadné najít firmu, která své priority zná. Vždy je to bohužel zdrojem velkých frustrací. Nejasnost priorit (a k tomu třeba nefunkční procesy) je velmi častým důvodem odchodu zaměstnanců. Zeptejte se sami sebe, jste schopni artikulovat jasně priority vašeho týmu? Jsou toho schopni všichni v týmu? Jak to máte v osobním životě? Trávíte 80 % času věcmi, které jsou pro vás prioritou?

Musím se přiznat, že ani pro mne to není snadné, i když znám snad všechny příručky světa na dané téma. Stále s tím bojuji, stále mi utíká pozornost k jiným aktivitám, a potom prokrastinuji.

Často si musím opakovat, že jasné priority (a jim alokovaný čas) jsou mou prioritou. Těším se na léto, kdy si udělám inventuru svých priorit. Chci, aby byly opět zřejmé mně i mému okolí. Musím si znovu odpovědět, co chci číst, co chci psát, čemu se chci věnovat naplno další měsíce. Hlavně si ale musím říct, co dělat nechci.

A nezapomeňte, priority mají být napsané a na očích.

David