TIP Davida Vrby #057: Nebuďte korporátní toast

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Nebuďte korporátní toast

Hned na začátku bych chtěl říci, že nejsem bezhlavý kritik korporací. Říkám to proto, že jich znám hodně. Vůči takovému postoji bych se chtěl dokonce vyhranit. V korporaci jsem strávil 20 let a bylo to ve skrze 20 dobrých let. Mnohému mě naučila, viděl jsem svět, dozvěděl jsem se věci, o kterých jsem bohužel na VŠ ani nezaslechl.

Do korporace jsem nastoupil jako (a teď jedna metafora) čerstvý ohebný toast. V toustovači zvaném korporace jsem se začal postupně měnit. Stával jsem se lépe připraveným, vzděláním a zkušenostmi zabarveným. Když jsem byl pěkně připečený, z toustovače jsem vyskočil. Myslím, že možná až příliš pozdě. Už jsem nebyl ohebný. Naštěstí jsem ale nebyl spálený. Byl jsem použitelný, tak akorát dozlatova opečený.

Zakladatel Alibaba Jack Ma říká, pokud je vám 20, šup do korporace, naučte se spoustě věcí. Pokud je vám 30 (až 40), už byste měli vědět, co dál, co vás baví a co ne. Tedy šup z korporace ven. Vůbec nechci tvrdit, že toto je jediný způsob, jak se prokousat životem. Teď je možností mnohem více než dřív. Jednu věc však vím. Je smutné dostat se do situace, kdy jste už zcela nepoužitelní, kdy si nevšimnete, že jste na uhel spálení. Stal se z vás korporátní toast (často s hypotékou a domkem za Prahou) bez síly a schopnosti z toustovače vyskočit.

Někdy se mi po korporaci trochu stýská. Krásné kanceláře, spousty výhod, ale znáte to, toast dvakrát do toasteru nedáte. :)

David