TIP Davida Vrby #059: Stabilní trojnožka

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Stabilní trojnožka

Židle potřebuje tři nohy, aby byla stabilní. Podobně je to i s leadershipem. Není rozdíl, pracujete-li pro korporaci, majitele nebo start up. Platí to pro ty, kteří lidi vedou přímo, ale rovněž pro ty, kteří jsou lídry bez jasně dedikovaného týmu.

Co jsou tedy ty tři nohy? Jednou jsem už psal o rozdílu mezi lídrem a manažerem. Ten první má dopad. Posune svůj záměr, oddělení nebo lidi kolem sebe z bodu A do bodu B. A výsledek je vidět. Bez něj není lídrovství. Výsledek je tedy ta první pomyslná noha.

Jsou tací, kteří jdou při dosažení cílů takzvaně přes mrtvoly. Když zavřu oči, vidím kolegy (korporátníky, majitele, startupisty), kteří po sobě nechali zlomené, energeticky vysáté spolupracovníky. Druhou nohou je tedy dopad na lidi. Odpovědný lídr po sobě zanechává lidi lepší (ve všech ohledech).

A jsme u třetí nohy. Znám osoby úspěšné, které se dobraly skvělých výsledků, a dokonce se staraly nebo starají o ostatní. Nicméně už nepečují o sebe. V lepším případě dočasně vyhoří a po jisté katarzi si uvědomí, že takto to dál nejde. Pokud je znáte, nastavte jim zrcadlo, často nevidí, jak blízko propasti stojí.

Jak je na tom vaše trojnožka? Je stabilní? Sami si ji zkontrolujte! Pokud si přejete, aby byla ještě stabilnější, přidejte péči o okolí, chcete-li planetu.

David