TIP Davida Vrby #061: Jste kreativní?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste kreativní?

Myslím, že už většinou víme, že jsme do jisté míry každý kreativní. Ne všichni však ví, že se na kreativitě dá aktivně pracovat, že je jako sval, který buď trénujeme, nebo ne.

Kdysi (je to už asi 10 let) jsem narazil na článek v HBR, kde Clayton Christensen popisuje, co je DNA inovátora. Mimochodem, neplést inovace a kreativitu. Na vysvětlenou, kreativita je vyjádření představivosti. Inovace je až další krok, tedy realizace kreativity. Teď ale ponechme naši schopnost realizovat kreativitu stranou a zaměřme se pouze na kreativitu jako takovou.

Profesor Christensen, který dané pozoroval na vzorku více než 4000 manažerů, zjistil, že 6 schopností, chcete-li aktivit, je pro kreativce typických, v těch vynikají: 1) Umí asociovat, tzn. propojovat zdánlivě nepropojitelné. 2) Stále něco pozorují a snaží se tomu přijít na kloub. 3) Ustavičně se ptají (Proč? Proč ne? Co kdyby?...). 4) Experimentují. Ano, děti jsou kreativní, pokud vás to teď napadlo. 5) Učí se. 6) A v neposlední řadě si vytváří svou síť (network).

Co to ale všechno znamená? Vysvětluji si to tak, že kreativita je o množství informací, které cestou životem posbíráme (od chytrých lidí, cestováním, učením se, vědomým pozorováním, zájmem o jiné), a o schopnosti nasledně vše chytře propojovat.

Můj tip. Ohodnoťte si na stupnici od 0 do 10 všech 6 atributů. Jak jste dopadli? U mě dobré, až na to experimentování. Nevadí. Vše se dá vylepšit vědomým tréninkem.

David