TIP Davida Vrby #062: Máte 3P pohromadě?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Máte 3P pohromadě?

Jsem již dlouhou dobu přesvědčen, že kulturní kapitál (takto pěkně jsem si to sám nazval), tzn. to, jak je firemní kultura silná a jedinečná, je neoddiskutovatelná komparativní výhoda úspěšné firmy. Jak na ni? Už víme, že jde o docela komplexní téma. Toho bychom se neměli zaleknout.

Ale pozor, dobrá firemní (nebo týmová) kultura není cíl sám o sobě. Je to spíše nástroj, chcete-li cesta, a možná životní postoj. Někdo ji vidí jako páku k tomu, aby se ve firmě lépe žilo, pro někoho je to cesta k lepším výsledkům. Myslím, že obé je relevantní. Já se vrátím k tomu prvnímu a zkusím komplexitu trochu demystifikovat. Vynechám všechny ověřené teorie R. Barretta nebo E. Scheina. Tím neříkám, že by je odpovědný lídr neměl znát. Doporučuji.

Tak tedy jaké 3P myslím? Jde o jasné poslání, fungující procesy a transparentní priority. S posláním je to asi nejtěžší. Jasně ho identifikovat není lehké. Jednou se k tomu tématu ještě vrátím. Pokud lidé neví, proč dělají, co dělají, není to dobře. Procesy (a s tím vnitřní pravidla) jsou dalším „P“. Nefungují-li procesy, je to extrémně frustrující (hlavně pro dříče a srdcaře). Stejné to je s nejasností priorit.

Jak jsou na tom vaše 3P? Pokud na těchto třech oblastech zapracujete, určitě se u vás bude lépe žít. Tato 3P osvobozují. A ve výsledku, svoboda v té či oné podobě je to, co lidi nejvíce motivuje. Silná 3P navýší váš kulturní kapitál.

David