TIP Davida Vrby #065: Dvě půlky

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Dvě půlky

Vynechám levný vtip, který se nabízí, a jdu rovnou k věci. Asi vše se dá rozdělit na dvě půlky. Na začátku roku jsem psal o svých cílech na tento rok. Pokud život bereme trochu zodpovědně, nějaké jsme si určili. Snad všechny relevantní studie potvrzují, že mít cíle, jak v osobním, tak v pracovním životě, vede k lepším výsledkům a vyšší spokojenosti.

Ale pozor, všichni máme tendenci přeceňovat, co se nám za rok povede (a taky podceňovat, co se stane třeba za deset let). Kdysi to řekl Bill Gates a aktivně tuto myšlenku šíří i Tony Robbins. Těm věřím.

Buďte na sebe tedy hodní. Často se stává, že lidé, kterým se nedaří plnit jejich vlastní očekávání na 100 %, je raději přestanou plnit zcela. Další studie tvrdí, že už 50 % je dobrý výsledek, ze kterého bychom měli mít radost. Když jeden týden zhřešíme a nesportujeme, neznamená to, že bychom měli přestat úplně.

Co s tím mají společného dvě půlky? Rok má dvě poloviny a léto je pomyslně jistým poločasem. V poločase je dobré se zastavit a zadumat. Dělají to i fotbalisté. Určitě bychom to měli udělat my. Léto je skvělý čas pro „course correct“ neboli korekci směru.

Jsou mé (naše) plány a priority stále relevantní? Co mi (nám) jde a co méně? Co je třeba přenastavit? Tyto otázky si budu klást o víkendu, abych zbytek roku neprodriftoval.

Udělejte si svůj „course correct“ také. Je nejvyšší čas. Nezapomeňte, písemně! Mít to v hlavě nestačí.

David