Tip Davida Vrby #112: Tak trochu jiné učení!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Tak trochu jiné učení!

Učení jsem se už několikrát věnoval. Sám sebe vnímám jako 3L, tedy long life learner. Zase angličtina, vím. Pokud jsem v pozici manažera, musím se učit spoustu věcí, vlastně neustále. Sám propaguji koncepty jako pětihodinový týden nebo traffic university, kterou proslavil Robin Sharma a u nás šíří Honza Mašek. Dnes se na učení chci podívat z trochu jiné stránky.

Co jste se naučili v poslední době o sobě, o svých pocitech, svém těle, své mysli? Já hodně, ze zdrojů jako Ben Greenfield (jeho podcasty jsou jedinečné) nebo u nás Code of Life (ti jsou den ode dne lepší). Vnímáte tyto oblasti jako ty, kterým by se měl manažer (nejen on) věnovat? Myslím, že málo která oblast se v posledních desetiletích rozvinula tak jako právě tyto.

Díky novým zobrazovacím technikám víme, co se děje v našem mozku. O tom zná asi nejvíce Dr. Amen. Rozumíme mnohem lépe vnitřní chemii, jak fungují neurotransmitery, ty dobré, ale i ty špatné - tohle je velké zjednodušení. Biohackeři mi prominou.

Mne tato témata v poslední době velmi zajímají. Věřím, že dobrý lídr je především živý lídr, ideálně i zdravý lídr, který dělá vědomá rozhodnutí nejen ve firmě a týmu. Rozhoduje také správně o svém těle, mysli, pocitech.

Sledujte vědomě své pocity, vnímejte, na co byly reakcí. Každý pocit je vždy odrazem nějaké naší myšlenky. Naučte se pracovat s myšlenkami. Znejte své tělo lépe. Co váš microbiome? Není třeba konečně čas začít meditovat? O prospěšnosti meditace existují desítky tisíc studií. Základem vědomého leadershipu je právě nebýt ignorantem vůči poznatkům.

— David