Tip Davida Vrby #123: Nejlepší je ZADARMO

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Nejlepší je ZADARMO

Na každém školení o cenotvorbě se dozvíte, že jde o magické slovíčko. Funguje na bonitní klientelu i na chuďase. Stačí k nakoupenému přidat něco zdarma (třeba jen maličkost) a obraty se hned zvednou. Nicméně, o cenotvorbě to dnes nebude. Ani v tomto tipu nenajdete moc prokliků. Bude to spíše zamyšlení.

Narozdíl od marketingu, v životě a v mezilidských vztazích jsou zadarmo věci, které jsou nejcennější, které mají největší význam. Život, zdraví jsme dostali zadarmo. Lásku rodičů taky. Když umíráme, často litujeme, že jsme se věcem v kategorii zadarmo nevěnovali více.

Co všechno můžeme mít a co všechno můžeme rozdávat, aniž by to něco stálo? Mé doporučení je – udělejte si (a teď je ten dobrý čas) inventuru těchto věcí. A to pro sebe, ale i pro váš tým. Nejlepším průvodcem jsou vedle selského rozumu také zásady PERMA a pozitivní psychologie. Oprašte je!

Já jsem si na seznam napsal projevování vděčnosti. To mě napadlo, když jsem koukal na oblohu a uvědomil si, jak jsem rád, že se na ni dívám ze Stromovky a ne z Náhorního Karabachu. Ještě jsem si přidal odpouštění.

K tomu pár návyků a pravidelných rituálů pro zdraví. Tady je mi vzorem Ben Greenfield. Zapracovávám pravidlo 3x5. Tedy 3krát denně se zastavím na 5 minut a dělám něco, co je zdravé a/nebo někomu nápomocné. Mám list se jmény lidí, které chci po dlouhé době slyšet. Volám častěji rodičům. Toť začátek mé inventury.

A ve firmě? Začněme od stále opakované důvěry, zvláště dnes tak důležité. K tomu více chválení a respektu s tím, že teď to má prostě každý trochu jinak. Empatie je také zcela zdarma. Vlastně spousta toho, o čem jsem ve svých tipech psal, patří do této kategorie.

Když uvidíte nabídku na internetu hlásající „zadarmo”, vzpomeňte si, co v daný moment můžete bez peněz dát sobě nebo jiným. Více vědomých rozhodnutí (v této oblasti) a častěji. To je, oč tu běží.

- David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.