Tip Davida Vrby #124: Je to JASNÝ? Nebo spíše jste JASNÍ?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Je to JASNÝ? Nebo spíše jste JASNÍ?

Snad už je dnes jasné, kdo bude příští americký prezident. Asi jsme si oddechli. Teď mi ale nejde o prezidenta, ale o jasnost (anglicky clarity). Myslím si, tak jako i Satya Nadella, že starat se o ni, je jedna z nejdůležitějších činností lídra (ale nejen). Přinášíte svými vstupy, komentáři, nápady spíše jasno nebo spíše zmatek? Mnoho manažerů dělá to druhé.

Někdo říká “cash is the king”. Někdo zase “context is the king”. Já se přimlouvám za “clarity is the king (or queen)”. Jde především o jasnost a srozumitelnost strategie, rolí a kompetencí. Když není jasno, plýtvá se obrovskou spoustou energie. V současné době někdy stačí jasno (tedy jasné priority) jen na den, týden nebo měsíc.

V poslední době mne nejvíce baví vyjasňovat s firmami, pro které vzorce chování se povyšuje, ale hlavně vyhazuje. Skoro vždy v tom jasno nemají. Skvěle to má zpracováno (zase) můj favorit Netflix. Přečtěte si o nich! Kniha jejich CEO je skvělá.

Moje největší manažerská pochybení byla vždy spojena s nějakou formou nejasnosti. Největší omyl v kariéře jsem udělal, protože jsem si nevyjasnil očekávání s mým budoucím šéfem. Mé nejhorší přednášky byly ty, kdy jsem nemluvil jasně, kdy jsem byl příliš složitý. Taky někdy (to platí dodnes) nevěnuji dost času a pozornosti vyjasňování při zadávání úkolů. Výsledkem je pozdější zklamání na obou stranách.

V obchodu a marketingu platí všechno násobně. Tady mi je v poslední době inspirací Donald Miller. Jste srozumitelní při komunikaci se zákazníkem? Říká váš web jasně, v čem mu můžete pomoci? Ten můj taky potřebuje zjednodušit a vyjasnit.

Při přechodu týmů do hybridního nebo zcela online prostředí může dojít až k 70% poklesu právě v jasnosti a sladění. Nepodceňte to. Udělejte si váš seznam “Je OK když,...“ . Opět platí, zpomalte, abyste později mohli zrychlit.

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.