Brain&Breakfast s Abhejali Bernardovou - Dokážeme víc, než si většinou odvážíme připustit

Abhejali Bernardová je desátý člověk na světě a první Češka, které se podařilo přeplavat sedm obtížných dálkových přeplaveb známých jako Sedmička oceánů, to vše na první pokus. Předloni absolvovala 1111 km dlouhý triatlon z Anglie do Prahy.

Jak se téhle obyčejné ženě podařilo to, co se jí podařilo, a co pro to musela udělat? Abhejali se s námi během Brain&Breakfast kromě svého příběhu podělila i o praktické tipy, jak nastavit svou mysl tak, abyste dokázali zdolávat běžné i náročné výzvy, a to nejen ty sportovní.

V čem pomáhá meditace

V naší hlavě se za den objeví až 6000 myšlenek. Od té doby, co se probudíme, nám jedou hlavou myšlenky, některé i dost zbytečné. Často nejsou totiž úplně povzbudivé. Naše mysl má tendenci o nás pochybovat, omezuje nás a brzdí. Je jen na nás, jestli ji umíme dobře využívat. Mysl může být dobrým sluhou, ale nesmí být pánem našeho života. A tak nemusí být na škodu své myšlenky na chvíli utišit, třeba prostřednictvím meditace. K té se Abhejali dostala ve svých 18 letech a i díky ní dokázala věci, o kterých si dřív myslela, že jsou nemožné.

Naše hlava a mysl je pro nás někdy tou největší překážkou k dosažení opravdu velkých cílů.

Opravdu nemáme čas?

1440 minut. Tolik máme k dispozici každý den. Za co je proměníme a kolik z nich jen tak ztratíme? Je jen na nás, jak moudře je využijeme. Denně děláme stovky rozhodnutí. Ta správná jsou většinou ta těžší a je k nim potřeba více energie. S každým správným rozhodnutím roste naše síla vůle. Je dobré mít čisté svědomí sami před sebou a uvědomit si, co člověk za celý den zvládl, za co je vděčný a poděkovat.

Není sobecké si pro sebe každý den udělat 5-10 minut. Člověk nemůže dávat to, co sám nemá.

Neříkat automaticky ne

80 % je o hlavě, ať už se chystáme na cokoliv. Strach je přirozený a je důležité se jím nenechat paralyzovat. Je to přirozený pud sebezáchovy. Když přijde něco, co vás na první dobrou děsí, je dobré neříct hned ne. Lepší je nechat si to nejdřív rozležet v hlavě. Každá výzva je pro nás v podstatě příležitost k růstu. Naše cíle nás musí trochu děsit, jinak se nedostaneme z naší komfortní zóny a neposuneme se. Za překonání toho obrovského strašáka v hlavě, pak většinou člověk získá nezapomenutelné zážitky.

Častěji litujeme toho, co jsme neudělali, než toho, co jsme udělali.

Tajemství úspěchu a pokroku

  • Soustřeďte se na to pozitivní. To negativní se pak totiž automaticky zmenšuje.
  • Věnujte energii jen tomu, co můžete změnit či ovlivnit.
  • Dejte si pozor, čím se zabýváte. Čemu se věnujete, to roste.
  • Věnujte pozornost i tomu, jaké máte myšlenky. Vyhněte se zametání pod koberec.
  • Objevte svou vnitřní sílu a začněte ji využívat ve svůj prospěch.
  • Rozvíjejte svou trpělivost, upřímnost, laskavost sami sobě i k ostatním.

Do cíle se dostane jen ten, kdo to nevzdá. Když se o nic nepokusíme, tak nemůžeme uspět.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Vlado Zlatošem - Zdravé telo, zdravý duch a zdravé prostředie

Představte si, že existují vědecké postupy, které můžete využít v pracovní době ku zlepšení anebo udržení svého zdraví. Prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, je velmi nevhodné pro fyzickou sebereal…

Brain&Breakfast s Pavlem Moricem - Umění žít

Povídání Pavla Morice v této B&B lze shrnout jako velmi živé, na vlně inspirace, plné aha momentů, humoru a pozitivního probouzení k větší touze žít autenticky svůj život.