Brain&Breakfast s Tomášem Šebkem - Ministr zdraví

Než drahou léčbu, mějme levnou prevenci. Než dlouhý bolestivý život, raději kvalitní, prožitý déle ve zdraví. Do roku 2030 zvýšíme v ČR počet let prožitých ve zdraví o 5 let. Pomůžete?

Medicína a technologie

Tomáš Šebek představil 3 nahlížení na vizi udržitelného zdraví, propojil tradiční medicínu se světem technologií, přiznal, že je více fanouškem technologií v oblasti software než hardware, a nastínil, jak z kombinace západní medicíny a technologií můžeme mít prospěch pro prožití kvalitnějšího života, a co jsou překážky, kterým čelíme.

Globální vize udržitelného zdraví má 5 elementů. V angličtině je lze shrnout jako 5 P. K prevenci se přidává účast pacienta (particiaption), nikdy nekončící usilí jednotlivce, který přebírá zodpovědnost za své zdraví (permanent), péče ušitá na míru jednotlivci (personalized) a předvídatelná až na úroveň toho, že víme, kolik času nám reálně zbývá (predictive).

Rozvoj technoligií umožňuje neuvěřitelné možnosti, které se postupně zavádí do praxe a silně ovliňují medicínské obory. Aplikací pro sledování zdravotích parametrů je na trhu dnes už hodně dostupných, ale zpravidla jejich tvůrci neberou ohled na to, že je potřeba, aby byly propojitelné se zdravotnickým systémem diagnoz. Zajímavým příkladem využítí aplikací pro diagnostiku je Ada, kterou používají zdravotníci např. v Německu jako dvojitou kontrolu pro diagnostiku pacientů.

Když umřeme, tak po nás zůstane krásnej kilogram různejch technologií, který jsou jedinou připomínkou, jak náš život byl nezdravej.

Homo bohemians

Jsme v kontextu Evropy specifičtí. O pohyb se snažíme od narození do 20 let, pak nastoupíme do práce a to zpravidla znamená pohybový útlum, ve 40 letech na pohyb rezignujeme a v 60 letech jsou naše těla ve stavu opotřebení 80 odžitých let. Poctivě chodíme k lékařům a doufáme, že nám pomohou prášky, nebo operace. Marně.

Lze to změnit, což ukazují i výsledky průzkum, který Tomáš citoval. Cesta není investovat do stávajícího zdravotníctví více peněz, ale přesunout finanční prostředky více směrem k prevenci. V posledních letech do ní jde pouze 2,5 % z celkových peněz ve zdravotnictví, tím ale podporujeme dogma: "Být chudý a nemocný". Pokud se zaměříme každý jeden z nás na prevenci, zvyšíme tím kvalitu svého života tak, abychom v poslední třetině nebo dekádě života mohli sklidit, co jsme si v prvních dvou třetínách připravili.

Zdraví nevzniká v nemocnicích nebo v ordinacích, ale vzniká v rodinách, na pracovištích, ve školách.

Ministr zdraví

Tomáš byl osloven politiky, aby zpracoval vizi našeho zdravotnictví. Během mapování současného stavu zjistil, že nám ve zdravotnictví chybí zpětná vazba, aby se mohlo kontinuálně zlepšovat, nemáme spočítaný přínos a cíl je jen uměle prodlužovaný nekvalitní život. Nebylo divu, že výsledná vize postavená na tématech jako jsou finance, prevence a digitalizace zadavatele nenadchla, a tak o ní aspoň promluvil v médiích a na konferencích. Postupně z ní oslovením odborníků a pacientů vznikl projekt Ministr zdraví. Pojďme se k němu přidat.

Trvale udržitelný zdraví je jednoduchý jako vaše dlaň, resp. jako vašich 5 prstů na ní.

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Vlado Zlatošem - Zdravé telo, zdravý duch a zdravé prostředie

Představte si, že existují vědecké postupy, které můžete využít v pracovní době ku zlepšení anebo udržení svého zdraví. Prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, je velmi nevhodné pro fyzickou sebereal…

Brain&Breakfast s Pavlem Moricem - Umění žít

Povídání Pavla Morice v této B&B lze shrnout jako velmi živé, na vlně inspirace, plné aha momentů, humoru a pozitivního probouzení k větší touze žít autenticky svůj život.