Brain&Breakfast s Filipem Dřímalkou - Budoucnost (ne)práce

Technologie udělaly za posledních několik měsíců větší posun, než za posledních deset let. Umělá inteligence se zpřístupnila všem a umožnila vznik nových, naprosto neuvěřitelných nástrojů pro nahrazení lidské práce. Jak ale bude vypadat budoucnost bez práce? Jaké příležitosti přináší nové technologie a co můžeme udělat pro to, abychom je dokázali využít?

Nejen na tyto otázky odpověděl Filip Dřímalka, přední odborník na digitální trendy a jejich zavádění do firem. Založil projekt Digiskills.cz, který rozvíjí digitální dovednosti desítek tisíc zaměstnanců v regionu CEE a projekt Digitask.cz - první tržiště digitálních inovací a expertů v ČR. Je autorem mnoha inovací, které dnes slouží jako základ rozvojových programů pro oblast kompetencí budoucnosti. Napsal první českou knihu o digitální transformaci HOT: Jak uspět v digitálním světě, vede podcast s inovátory HOTCAST a je vítězem LIGS Awards za inovativní projekty v oblasti vzdělávání dospělých.

Nástroje a lidská práce

My lidé jsme odjakživa uživatelé nástrojů. Kdykoliv nějaký objevíme, tak máme tendenci jej využívat k zábavě, k práci atd. Nástroje, které používáme, ovlivňují to, co a jak děláme. Jedním z nich je vlastně i AI.

Umělá inteligence nám ukazuje, že co není možné dnes, bude možné už třeba příští měsíc. Její raketový růst si můžeme názorně ukázat na růstu počtu uživatelů aplikace ChatGPT. Za pět dní získala milion uživatelů a za dva měsíce to bylo už sto milionů. AI navíc přinesla pokročilé technologické funkce i lidem, kteří s počítačem neumí pracovat. To je obrovská příležitost pro všechny.

Lidé se bojí, že je nahradí AI. Omyl. Nahradí je lidé, kteří umí s AI pracovat.

Co se změnilo?

Spousta lidí si uvědomilo, že AI a nové technologie dokážou opravdu hodně. Analýza společnosti McKinsey, která predikuje, kolik procent pracovní síly bude automatizováno v roce 2045, ukazuje, že v ČR to bude více jak 50 %. Lidé si myslí, že umělá inteligence nahradí hlavně rutinní práce, práce ve výrobě či v logistice. Zůstanou kreativní profese, psychologové, terapeuti apod. Ale pozor, už dnes jsou technologie, které dokážou nahradit, nač si vzpomenete.

Aplikace už dnes v podstatě existuje na cokoliv a to důležité je si je umět vyhledat a naučit se s nimi pracovat. Největší riziko pro nás je, že nebudeme umět s těmito nástroji pracovat. Ti, co to umí dobře, jsou efektivnější a nezůstanou na druhé koleji. A v době AI se toto ještě znásobí.

Dobré je zamyslet se nad tím, co je smyslem vaší práce. S čím jste vstupovali na trh práce? A je to to, co dnes doopravdy děláte? Když se například zeptáte ředitele školy, co je smyslem jeho práce, tak vám určitě neodpoví, že tráví hodiny a hodiny papírováním. Je na čase tak redefinovat pojem práce.

Co můžu udělat dnes proto, abych měl zítra jednodušší práci?

Otestuje své růstové myšlení

Když starou technologii nahradí nová, často si neuvědomujeme, co všechno nového to s sebou přináší. Například, když koňský pohon nahradily automobily, začaly se vyrábět autorádia, čisticí prostředky, hračky, vznikl DRIVE- IN, začalo se závodit, natáčet dokumenty, aj.

Jak to bude v budoucnosti? Už dnes totiž malý tým, který umí dobře ovládat nástroje AI, vytvoří projekt pro tisíce i statisíce lidí. Je tedy velkou otázkou, zda budeme mít všichni v budoucnu práci. Na druhou stranu byhom se měli ale zaměřit na pokládání si těch správných dotazů. Takových, které se týkají přímo nás. Co můžu udělat pro to, abych měl práci, abych měl dobrou práci, ideálně, abych nemusel vyměňovat čas za peníze, ale spíše vytvářel hodnotu, a abych si mohl nadesignovat svoji práci a život podle sebe.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Ditou Malečkovou a Janem Tylem - AI - digitální lidé přicházejí

Co se stane, když spojíte přednášející na filosofické fakultě s expertem na umělou inteligenci? Je možné použít nejmodernější technologie ke vzkříšení geniálních filosofů? Je možné naučit psát stroj p…

Brain&Breakfast - AI - parní stroj 21. století

AI je jen další krok v evoluci lidí. Aby vznikly technologie, je potřeba se podívat na úplný začátek. Co předcházelo hlavní technologické pokroky, či kam dnešní pokroky vedou?

Nepřehlédněte

EVOLVE! Stories - Leoš Jiřele

CZECHárna Petra Beneše: Monika Drobná

Proč programovat bezpečně?

Data Talk: Oleg Vojtíšek (Pohřební průvodci)