Brain&Breakfast s Gabrielou Končitíkovou - Inspirace Baťa

Odkaz Tomáše Bati nestačí pouze studovat a číst, ten se musí žít. Pro všechny baťovské principy platí jedno společné – jsou založeny na tzv. selském rozumu. K jejich začlenění do svého života nepotřebujete žádné výjimečné předpoklady. Základem je vlastní odhodlání a touha být lepší, mít kvalitnější vztahy, více času sám na sebe, své koníčky i rodinu. Není to však pro každého. Gabriela Končitíková v této Brain&Breakfast přiblíží, jak začít aplikovat baťovskou filozofii v každodenním životě bez ohledu na to, jestli vedete tisíce lidí, nebo jste holka na mateřské.

Inspirace Baťa

Gabriela se noří do baťovin (=souhrnný název pro všechno, co souvisí s Tomášem Baťou) už 14 let. Během té doby dostává pravidelně otázky od posluchačů svých přednášek o Systému řízení a filozofii Tomáše Bati, kde mohou získat více informací o baťovinách a jak je mohou aplikovat do svého života. Její odpověď se ale do nedávna omezovala na "pošlu vám prezentaci k přednášce", nebo "musíte si zajít do archivu", což bylo trochu nepraktické. První lock-down jí umožnil si konečně po letech sednout a knihu začít sepisovat. Do té doby to měla v plánu, ale v realitě ji vždy předběhlo nějaké jiné téma.

Vůbec mě nenapadalo, co ta kniha způsobí a jaký to bude mít přesah.
Gabriela Končitíková

Proč má kniha dovětek "silnější a šťastnější"

Baťa říká, že životní štěstí můžeme najít jen sami v sobě, když překonáváme překážky a tím prostě rosteme. Začít s baťovinami u sebe je neskutečně tvrdé a přísné. Učíte se aplikovat baťovskou transparentnost sami k sobě, a to není pro každého. Uspěje v tom cca 30 % lidí. Jsou to ti, co nečekají, až za ně někdo něco vyřeší, nečekají na ideální situaci, ale každý den si krůček po krůčku snaží změny aplikovat do života a po čase vidí, že se postupně začnou věci měnit. Berou tak zodpovědnost sami za sebe do vlastních rukou.

Člověk, který v sobě nemá touhu budovat sám sebe, nemůže být pro druhé vzorem!
Tomáš Baťa

8/8/8 aneb jediná spravedlnost na světě je čas

Vnímání životní rovnováhy bylo u firmy Baťa velmi intenzivní. Naučit lidi základy jako umět spát, jíst, mít pořádek, jak nebýt závislý na pochvale z vnějšku atd. vedlo k tomu, aby lidé neplýtvali svým časem a energií a život si uměli užít, ne ho jen přežít. Zásada baťovské služby praví, že nemůžeš dávat, co nemáš. Učili se, kde hledat své zdroje energie. Osobní referent u Baťů dohlížel na to, aby lidé žili každý den, ne o dovolené, ne o Vánocích, ale aby si každý den plánovali a měli zážitky. Zážitky totiž vrací člověku energii. Za úspěchem firmy Baťa stál totiž československý člověk, kterého si Baťa musel vykřesat, ne výroba bot.

Mějte odvahu na změnu. Svět vás nebude nikdy posuzovat podle toho, čím jste mohli být a nikdy nebyli, nýbrž podle toho, čím opravdu jste.
Tomáš Baťa

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!

:pray: 1

Kam dál?

Ivan Baťka: Cesta Fosfy - služba zákazníkům jako motor podnikání

Ivan Baťka vás provede tím, jak tvořit systém řízení jako živého organismu, jehož cílem je služba zakazníkovi. Načerpejte si inspiraci od podnikatele, který v roce 1999 založil Rádio Impuls, z kterého…

Jak v Sonnentoru udělali úspěšný a udržitelný byznys postavený na bylinkách? To prozradil v další B&B Josef Dvořáček

Bylinkářská firma Sonnentor, ve které je Dvořáček spolumajitelem a ředitelem, je uznávanou a těší se velké oblibě, díky které se neustále rozrůstá. Přesto, jak Dvořáček říká, cesta k úspěchu v Sonnent…