Brain&Breakfast s Ondřejem Koudelou- První pomoc aneb BOZP život nezachrání

Jak obstojíte v krizové situaci, když potřebuje někdo vaši pomoc? Dokážete poskytnout správně první pomoc? Na srpnové Brain&Breakfast si na tuto otázku mohli upřímně odpovědět všichni přítomní. Ondřej Koudela, lektor a záchranář, předvedl, proč je nesmírně důležité se první pomoc učit zážitkem, a ne jinak.

Ondřej Koudela vystudoval záchranářství a sociologii. Zároveň se stal lektorem zážitkové pedagogiky a v této oblasti se rozvíjel v několika různých firmách. V letech 2009 až 2013 pracoval na pozici resuscitační sestry na Klinice anesteziologie a resuscitace ve FN Motol. Své dva koníčky — zdravovědu a zážitkovou pedagogiku — spojil dohromady v roce 2012 a založil PrPom, kde se věnuje výuce první pomoci zážitkem, rozvíjí tým více než 40 mladých lektorů a snaží se kultivovat výuku první pomoci v ČR.

První pomoc se nenaučíte od stolu, musíte ji zažít

Když si projdete zážitkem, zvýší to vaši sebejistotu. Ta vám pomůže obstát v krizové situaci. Existuje spousta věcí, které se naučíte tak, že si je přečtete nebo poslechnete, ale první pomoc do této kategorie rozhodně nepatří. V PrPom učí první pomoc prostřednictvím zážitkové pedagogiky podle tzv. Kolbova cyklu, kde posouváte účastníka po takové spirále. Vystavíte ho nějakému zážitku, kde vystoupí z komfortní zóny, následuje reflexe, zpětná vazba, vytvoření plánu na příště a možnost dalších zážitků, kde to vše lze aplikovat a znovu vyzkoušet.

Díky tomu se tak netočíte v kruhu, ale prostřednictvím prožitků si rozšiřujete obzory, zlepšujete se a posouváte se dál.

Kolbův cyklus
Kolbův cyklus

Co pomůže při poskytování první pomoci

Určitě by vám neměla chybět v telefonu aplikace Záchranka, díky které vás dokážou lokalizovat a vyhnete se tak složitému vysvětlování, kde se nacházíte. Budou o vás vědět i další podrobnosti, jestli jste na něco alergičtí, jste diabetik či se s něčím léčíte. Naučte s aplikací pracovat i vaše děti, nikdy nevíte, kdy to bude potřeba.

Obvazy, desinfekce, náplasti a podobné není potřeba mít u sebe pro poskytnutí první pomoci. Jedinou výbavu, kterou byste měli mít vždy s sebou, jsou sterilní rukavice. U záchranářů a zdravotníků je najdete ve známých žlutých plastových obalech od "Kinder vajíček". Dejte si je na místa a věcí, které máte běžně s sebou- do batohu, kabelky, do šuplíku, do kapsy- zkrátka ať jste kdekoliv, mějte je u sebe. Je to totiž skvělý komunikační nástroj důvery a klidu při nějaké nehodě.

Přál bych si, aby co nejvíce lidí v ČR umělo poskytnou první pomoc.

Trénujte v sobě hrdinu

Každý v sobě má vnitřního hrdinu, který se narodil se třemi nástroji- utéct, útočit a umrznout. Ale pokud se mu nevěnujeme, chátrá. Je potřeba ho pravidelně trénovat, vzdělávat a nechat ho věci zkoušet. V případě, že se jednou dostanete do krizové situace, tak ho necháte převzít otěže a díky němu to zvládnete.

Dobrý kurz první pomoci je takový, kde se pořád něco děje a lidé se tam pořád hýbou.

Jak poznat kvalitní kurz první pomoci

Abyste dokázali vybrat opravdu kvalitní kurz první pomoci, měl by obsahovat následující parametry:

  • principy zážitkového učení
  • délka minimálně 6 hodin
  • modelové situace
  • zpětná vazba- podpora vzdělávání
  • minimálně 2 lektoři
  • budget (funkční kurz něco stojí)

Existuje řada mýtů o poskytování první pomoci. Na webu PrPom už jich je 99. Jak to s nimi vlastně je, můžete zjistit i v podcastu Zapadlej jazyk, kde v každém díle postupně ty nejčastější vyvracejí. A tak se můžete v této oblasti nachytřit, než se vydáte na nějaký ten kurz první pomoci.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Tomášem Šebkem - Ministr zdraví

Než drahou léčbu, mějme levnou prevenci. Než dlouhý bolestivý život, raději kvalitní, prožitý déle ve zdraví. Do roku 2030 zvýšíme v ČR počet let prožitých ve zdraví o 5 let. Pomůžete?

Brain&Breakfast s Eliškou Remešovou- Emoční první pomoc

Eliška Remešová se během snídaně zaměřila na téma emoční první pomoci, která je v posledních letech čím dál tím více potřebná a vyhledávaná. Poradila, jak se zachovat v různých krizových situacích a j…