CARGO CULT

Tenhle pojem, který Martin Vasquez představil v rámci své Brain&Breakfast jsem neznal a docela to se mnou zamávalo.

Nejprve jsem se tomu smál, ale s odstupem času na to musím pořád myslet.

Jedná se o příběh z Oceánie, kde místní domorodci pozorovali během druhé světové války americké vojáky. Těm dopravovala zásoby letadla, která je vždy hodila z nebe. Domorodci se domnívali, že je to způsobeno tím, co a jak dělají, a tak si vytvořili svá dřevěná letadla, oblékli uniformy, vztyčovali každé ráno vlajku. Vše vypilovali k dokonalosti, ale nic jim z nebe nepadalo. Začali být tedy ještě pečlivější v napodobování. Když za nimi přišli lidé a vysvětlovali jim, že to nemůže fungovat, nevěřili a dělali to dál.

Moje myšlenky jdou dvěma směry. Přemýšlím, co jsou moje dřevěná letadla a co já dělám bez ohledu na to, že mi všichni říkají, že to nemůže fungovat.

Trochu se tím dostávám ke kritickému myšlení a ke zdravému pochybvání o věcech kolem. Opravdu myslím zdravé pochybování, protože protlačení nějaké nové myšlenky nebo inovace chce hodně tyhle dotazy a soudy odstínit.

Pak je tu samozřejmě druhý směr, který se týká okolního světa, když chci třeba vysvětlit výrobním firmám, že vzdělávání je základem úspěchu, a že sdílení s ostatními firmami je klíčem k prosperitě. Dívají se na mě jako na naprosténo Marťana, asi jako domorodci na lidi, kteří jim říkají, že jim už z nebe nikdy nic nespadne.

Martin se během snídaně také v této souvislosti dotknul myšlenky, že když prezentujeme, měli bychom si položit základní otázku, která zní : “Proč by mě měli lidé poslouchat?” Proč vlastně? Co přináším nebo lépe přinášíme, aby byly myšlenky sítě zajímavé i pro lidi z firemního a podnikatelského prostředí?

Tak nějak věřím myšlence, že když se semknou prosperující lidé a firmy, kteří tyto hodnoty žijí, budeme vysílat silnější signál, který by mohly zachytit další.

Doufám, že nemají radary ze slámy, aby ten signál zachytili.

A co jsou Tvá dřevěná letadla?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza