Nahota je něco, co normálně neukazujeme, ale někdy není od věci se trochu odkopat. Pozor, nikoho nenabádám k nudismu nebo veřejnému odhalování, ale jde mi spíše o symbol. Je to symbol naprosté otevřenosti a upřímnosti a zároveň obrovské zranitelnosti. Vybavují se mi příklady, kdy hlavně v severských zemích probíhají jednání v saunách nebo kdy jsou třeba rukojmí svlečeni do spodního prádla, což způsobí naprostou dominanci zločinců.

Ryzí otevřenost většinou kolem sebe nevidíme, a tak stále kalkulujeme a taktizujeme, protože nám to poskytuje ochranu. Pocit bezpečí je klíčová komponenta každého dobrého týmu, na což už přišli během zkoumání v Google s projektem Aristoteles.

Jsou situace, kdy se nám naprostá transparentnost a otevřenost sakra hodí. Mluvím o tom, kdy si chcete být jisti v nějakém opravdu důležitém rozhodnutí, které chcete udělat s někým společně. Je to třeba situace, kdy chci s někým začít podnikat, což je pro mě ekvivalentem mít společně dítě. Od dítěte se neutíká, nejde ho nechat jen tak, člověk se musí neustále starat a doufat, že z něj vyroste dobrý člověk a platný člen společnosti. Když je nemocné, nespím, nejím, jsem s ním a hledám cesty jak mu pomoci.

Je to obrovská zodpovědnost. Stejně tak, jako bych nechtěl mít děti s každým, nešel bych s každým do podnikání. Už se mi v životě stalo, že jsem stál před rozhodnutím, s kým do takového závazku jít.Tehdy jsem jednoznačně šel po intuici, i když to mohlo na první pohled vypadat naprosto iracionálně.

Je to jako skočit ze skály. Co by člověk v té situaci dal za nějakou možnost kouknout se do budoucna, zda se jeho sázka vyplatí.

Mít dítě na zkoušku je asi nemyslitelné, ale zkusit si zapodnikat se docela dobře vlastně dá. Za ty roky, které síť společně tvoříme, jsme vybudovali docela pěkné pískoviště, které se pro takové testování náramně hodí.

Snažíme se informovat o možnostech a dávat dohromady lidi, kteří jsou odborně a hlavně hodnotově sladěni, nabízíme podporu ve formě databáze klientů, důvěryhodnost značky a mnoho dalších benefitů. Celý koktejl je namíchaný tak, aby mohly vznikat nové komerční, ale i nekomerční aktivity, které mohou pomoci v zlepšování společnosti skrze firmy a podnikatelské prostředí.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza