DOPAD, HODNOTOVÁ PLATFORMA & DVĚ HORY

Když jsme diskutovali s Jánem Košturiakem a účastníky v rámci posledního R(e)Beleadera v Kláštoře pod Znievom, odnesl jsem si v hlavě tři věci. Rád bych je trochu rozebral. Tou první je dopad, na který mě přivedla Karin, když jsem si povídali o jejich aktivitách. Rozhodovali se, jaké aktivity budou utlumovat, a nakonec vyhrálo právě hledisko dopad.

Snad nejsem moc pyšný, když nás v tomto pochválím. Myslím, že síť Red Button za těch pět let vytvořila mnoho hodnoty a dopadu do firemního prostředí. Pokud bych se na to díval optikou neziskového sektoru, mohu s klidem říci, že za každou vloženou korunou je opravdu hodně vlivu na businessovou společnost, na lídry ve firmách a neziskových organizacích, na posun vzdělávacího systému, na posouvání v exponenciálních technologiích a inovacích nebo třeba na propojování lidí, za kterými je tím pádem více dobrého.

To je optika, se kterou bych moc rád přistupoval k potenciálním investorům nejen do Red Buttonu, ale i do jednotlivých projektů. S Jánem jsme se shodli na tom, že takto investovat zatím neumíme. Jak v Inovatu tak i z mé zkušenosti je vše bráno hlavně optikou ebitdy, valuace, ROI, ale dopad vlastně nikdo neřeší nebo řeší jen okrajově. On se totiž dost těžko měří.

Investoři do platformy jsou a budou v prvé řadě členové sítě.tak uvidíme, zda Red Button vezmou jako novou organizaci, která pluje na pomezí neziskového sektoru a komerční firmy, která si od začátku na vše, co dělá, vydělala sama. Myslím, že tak, jako investuje třeba nějaká firemní nadace do bohulibé myšlenky, zasloužíme si, aby se na nás nahlíželo i touto optikou. Cílem je přeci zlepšovat společnost a ne růst akcií. Věřím, že to bychom uměli také, ale nedělali bychom věci stejně jako doteď.

Druhým pojmem, který si odnáším je hodnotová platforma. Jáno popisuje nový způsob stavění firmy. Podnikatel by měl vytvořit jakousi základovou desku, na které mohou stavět spolupracovníci a zaměstnanci. Jedná se o ekosystém, kde se může stát zaměstnanec spolupodnikatelem. Tento způsob vidíme kolem sebe třeba v podobě Etnetery, Ambiente nebo ve velkém třeba například ve společnosti Haier. Každá vzniklá entita je zde součástí většího celku, dokud se neosamostatní. Pak odvádí matce buď nějaký podíl, nebo část zisku.

Tady jsme v síti Red Button daleko přísnější, protože nemáme za sebou takovou finanční palebnou sílu, musíme hodně dobře zvažovat, do čeho a jak se pouštíme, co budeme nebo nebudeme podporovat. S každým novým projektem totiž roste administrativa, kterou zatěžujeme stávající infrastrukturu, která by se mohla věnovat věcem s větším dopadem. Uvědomil jsem si velmi důležitou věc, a totiž to, že produkty neplatí pouze za sídlo, sdílené účetnictví nebo marketing, ale hlavně za hodnotovou platformu. Je obrovsky krátkozraké se na tyhle věci dívat pouze transakčně. To, že jsem v ekosystému důvěry, zpětné vazby, která je udržována a kultivována, je další aspekt, který se těžko měří stejně jako například firemní kultura.

Třetí věc, která mi vrtá v hlavě, jsou dvě hory. Asi ten obraz a příběh za ním znáte. Dvě hory symbolizují cestu životem, kdy člověk na vrcholu první hory zjistí, že může být ještě něco jiného. První hora je o egu, které není myšleno nijak špatně. Je třeba si najít místo na slunci a pochopit naše poslání. První hora je také o hromadění, vytváření přebytků, o tvorbě. Druhá hora je potom o rozdávání, službě a pomoci ostatním.

Je dobré si zapřemýšlet, na které hoře vlastně jsem, a také se kouknout kolem sebe, poslouchat a vnímat. Je náročné žít v iluzi, že jsem na druhé hoře, a stále dělat věci, které souvisí s tou první.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza