HEJNÉHO SCHODY

Pokud neznáte Hejného metodu výuky matematiky, patrně asi neznáte jeho schody. Je to metoda, díky které se i ty nejmenší dětí naučí počítat třeba i do záporných čísel. Profesor Hejný je velmi inspirativní člověk a měl jsem to štěstí s ním několikrát hovořit, také vystupoval v rámci Brain&Breakfast.

Ty schody (šipky) se mi vybavily, když jsem přemýšlel o fungování sítě Red Button v kontextu poslední retrospektivy, kterou jsme absolvovali.

Kdysi dávno jsme si řekli, že cesta je cíl. Že chceme budovat lepší společnost skrze firmy a podnikatelské prostředí a že to nemá žádný konkrétní cíl. Prostě neumíme definovat, co to znamená lepší společnost, a i kdybychom něco teď zadefinovali, je jasné, že by se to v dnešních turbulentních časech nejspíše pořád měnilo.

“Cesta je cíl” je už dost otřepaná fráze, ale tady to tak opravdu platí. Dostáváme se do situací, kdy jako průvodci prosekáváme v potu džungli, která je opravdu nepřátelská. Jde s námi jen pár lidí, kteří se nebojí, a tu práci odvádí s námi. Když je cesta hotová, vrátíme se pro další partu. Pár lidí se vrátí s námi, protože se tam sami bojí, a tak jdeme znovu. Je to už jednodušší než na začátku, ale stále je dost práce, protože teď děláme z kamenů stezku, někde uděláme zábradlí, někde zapálíme oheň, aby bylo dobře vidět. A pak zase zpátky pro další skupinu a zase práce, teď stavíme silnici, natahujeme dráty elektrického napětí a zase zpátky, kdy s další skupinou natahujeme při tom, když jim popisujeme celý prostor optická vlákna.

Takhle je to s každým procesem, s každou novou věcí. Když už se dostanete do stádia, že jsou všichni lidé na místě, začíná to nanovo. Luboš to kdysi nazval generacemi sítě, a teď počítáme už pátou. Je třeba hodně energie a vzájemné podpory k tomu, aby se to dělo, ale pokud jsme si sobě lídry, mělo by to asi tak být a třeba se můžeme i občas vystřídat.

Je to tedy dva kroky tam a jeden a půl vždy nazpět. Proto ty Hejného šipky. Krása, kterou tohle skýtá, je ale v tom užít si cestu vícekrát a pokud je to ten cíl, mělo by jít hlavně a především o toto. Dívat se kolem sebe a pozorovat tu krásu a ukazovat ji ostatním. Vždy je naděje, že se třeba někdo nadchne a přidá se o skupinku dříve.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza