Novoroční předsevzetí si už dávno nedávám. Pokud se totiž jedná o výzvy, mám jich v životě celou řadu a vůbec nesouvisí s ročním cyklem. Je sice dobré se ohlédnout a konec roku s přidruženým volnem je k tomu dobré období, ale nedělám pomyslnou tlustou čáru, že bych teď chtěl nebo měl s něčím začít. Většinou to ve mně nějakou dobu zraje, pozoruji to a pak se prostě rozhodnu, že nastal čas.

Jak to ale souvisí s ledňáčkem?

Říkáme tak lidem, kteří ve zbrusu novém vybavení, které našli pod stromečkem, atakují na začátku ledna sportoviště. Vždy jsme sice trochu rozmrzelí, protože bývají bazény a squashová centra plnější, ale ledňáčka poznáme na míle daleko. Víme ale také, že se vídat dlouho nebudeme.

Na jedné straně je super získat motivaci něco nového vyzkoušet, ale ta trvanlivá by měla jít zevnitř a ne protože jsme dostali moc pěknou novou raketu nebo běžecké boty. To nazrání, druh motivace a následně disciplína vytrvat je základ.

Předpokladem je také, že mám už za sebou fázi očichávání, bez které to nejde. Samozřejmě na ni nepotřebuji nejlepší vybavení.

Minulý rok mi ukázal další zajímavou věc, kterou bych rád sdílel. S různými výpadky jsem si musel onu motivaci znovu a znovu vyvolávat a s odstupem přemýšlet, zda to či ono má ještě vůbec cenu. Byl to pro mě takový sabbatical, který se ukazuje rovněž jako prospěšná věc. Zajímavé bylo, že jsem se v průběhu roku k většině zase odhodlal, i když třeba začít po výpadku znovu plavat, fakt bolí.

Vypnutím přes vánoční prázdniny a přesměrováním pozornosti jsem si ale uvědomil pár věcí, které chci ve svém životě ukončit nebo předat.Přiznám se, že pod tímto drobnohledem byla většina mých pravidelných činností včetně těchto reflexí.

Jsou činnosti, které si řeším sám, jako je máchání ve studené vodě, cvičení nebo plavání, ale potom jsou tu věci, které mají vliv na okolí. Ty za mě nelze jednoduše ukončit tím, že prostě položím tužku a nechám to být. Je třeba najít nástupce a vše předat nebo si určit nějakou dobu, která bude sloužit k vypnutí s jasným deadlinem a komunikací.

A co chceš letos (o)pustit Ty?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza