Markéta Pěchoučková - kniha Radical help od Hillary Cottam.

How should we live: how should we care for one another.
Hillary Cottam

Máme tu další měsíc a s ním i další knihu, kterou nám tentokrát doporučila ze sítě půvabná Markéta Pěchoučková. Markéta vybrala knihu Radical help od Hillary Cottam.

Ve videu se dozvíte jak probíhal její výzkum a také případy dobré praxe k tomu, abychom byli schopni posunout sociální stát do podoby, která je vhodná pro dnešní dobu. Knížka je pro Markétu neuvěřitelně optimistické a krásné čtění o tom, jak se dají radikálně měnit veřejné služby a ráda by všechny vyzvala k diskuzi, abychom se o to pokusili i v ČR.

Autorka Hillary Cottam roku 2006 založila organizaci a deset let se snažila hledat způsob jak žít důstojný život ve 21. století. Zabývala se sociálně zatíženými rodinami, složitými životními situacemi a vývojem sociálního systému. Razí filosofii, že sociální stát, který se neinovuje je velikou brzdou. Hlavní myšlenka je, že způsob, kterým se snažíme zreformovat veřejné služby je úplně marný, a že je potřeba se na to podívat z úplně jiné perspektivy.

Kniha je přínosná nejen pro sociální pracovníky, státní pracovníky, politiky, osoby, které chtějí veřejně pomáhat, ale i pro designery služeb. Druhé dvě části knížky jsou totiž o vzniku experimentů a hledání řešení, kde jsou detailně popsané procesy tvorby jednotlivých služeb. Hodí se samozřejmě i pro osoby, které se snaží přemýšlet "out of box", protože celý projekt autorky je "out of box". Po přečtení Markéta říká, že jste plní wow a super řešení.

Pro markétu je tato knížka pozitivní kick do práce, kde podporuje sociální inovace. Bere ji také jako inspirativní čtení, protože autorka po 10 letech, co pracuje na určitém projektu, se stává vzorem a pozitivně ovlivňuje mnoho lidí po celém světě.

V síti Red Button vybírá a doporučuje každý měsíc jeden z členů knihu, která je pro něj zásadní. Snažíme se Vám knihy nabízet za ty nejlepší ceny, abyste si je koupili pro sebe, své kolegy, blízké nebo klienty. Jde nám prostě o to, aby se skvělý obsah dostal k co nejvíce lidem. Budeme moc rádi, když nám s šířením knížky do světa pomůžete. Můžete využít #rbkniha. Vše o projektu naleznete na www.rbkniha.cz


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Kniha měsíce - Slepé skvrny

Lenka Kučerová: Dávat a brát o třech hlavních typech lidí a jejich přístupu

Máme tu další měsíc a s ním i další knihu, kterou nám tentokrát doporučila ze sítě půvabná Lenka Kučerová. Kniha Dávat a brát od Adama Granta se k Lence dostala čirou náhodou, ale díky ní se utvrdila…