Mýty o agilní transformaci

Velice často se během diskusí o agilní transformaci firmy dostáváme do situace, kdy kolem této změny ve firmě panuje mnoho nepravd a mylných očekávání. Ty pak vedou ke zklamání z výsledku transformace nebo dokonce k nepřijetí změn ve firmě. Pokud se je však podaří správně pojmenovat hned na začátku a uvést na pravou míru, je to dobrý start celé změny. Připravil jsem pro vás proto 7 nejčastějších věci, které rozhodně neslibujeme, protože víme, že je nemůžeme klientovi splnit. Jestli vás zajímá, které to jsou, spolu s vysvětlením proč, jste na správném místě a račte číst dále.

1. Agilní transformace je projekt, který má konec

Agilita je o mindsetu neustálého zlepšování, transformace připraví vaši firmu na změny v budoucnu a naučí ji schopnosti neustálé řízené změny. Ohraničit však transformaci pevným koncem je nemožné, jedná se o nikdy nekončící “projekt”.

2. Nebude vás to stát nic navíc

Když chcete na sobě pracovat a rozvíjet se, taky to vždy něco stojí. Svaly taky nikomu nenarostly čtením chytrých knížek a sledováním motivačních videí bez tvrdé práce a extra investovaného času. Představa, že transformace bude zadarmo, je naprosto lichá. S velkou pravděpodobností v dlouhodobém horizontu ušetříte, ale určitě to tak nebude hned na začátku.

3. Kromě firemní struktury nemusíte nic měnit

Právě naopak, často je potřeba ve firmě změnit spoustu věcí. Bez změny kultury, stylu vedení a předání zodpovědnosti lidem to určitě nepůjde!

4. Stačí se jen držet osvědčené příručky

Neexistuje univerzální návod na úspěšnou transformaci. Každá firma je jiná a potřebuje jiný typ a způsob změny. Řešení šijeme vždy na míru konkrétní firmě a zohledňujeme její kontext a potřeby.

5. Od prvních dní budete rychlejší

Vše dobré chce svůj čas. Samotná transformace může často firmu na začátku paradoxně zpomalit. Postupně však díky změnám zrychluje a dokáže se lépe vypořádat se všemi nástrahami světa. A to rychleji a efektivněji než kdy dřív!

6. Všichni budou ihned spokojenější

Lidé ve své podstatě nemají rádi změny, a proto je na začátku jen hrstka spokojena. Agilita není pro všechny, a proto je možné, že se budete muset s někým i rozloučit. S přibývajícím časem se však začnou ukazovat benefity a díky větší míře důvěry získáte spokojené a angažované spolupracovníky.

7. Celé to jde dokonale naplánovat

Transformace je sama o sobě často první agilní projekt ve firmě. Tím, že nikdy nekončí, nelze ji naplánovat. Po cestě změny se objeví spousta překážek, které prioritizujeme oproti zbytku a systematicky odstraňujeme.

Pokud vám zde nějaký mýtus chybí, neváhejte se mi ozvat na radek.gajdusek@rainfellows.cz a moc rád jej přidám.