NEDOKONČENÉ TVARY

Tento pojem jsem poprvé slyšel na koučovacím výcviku od Radka Bahbouha. Od té doby na něj často myslím a jsem někdy dost nesnesitelný ke svému okolí právě proto, abych se nedokončeného tvaru zbavil.

Pro ty, kteří slyší tento pojem poprvé, bych rád názorně ukázal na obrázku s panáčkem bez nohy. Zkuste se zaměřit na to, kam směřuje Vaše energie.

Prostě a jednoduše se náš mozek zaměří na chybějící nohu a sám si ji dokreslí, aby měl klid.

Podobné stavy mám pokaždé, když bych rád něco udělal, ale buď to trvá dlouho, nebo je to závislé na faktorech, které neovlivním. Naplánuji si cestu a na ní se začnou objevovat hrboly, objížďky, kaluže, nemoci. Vše se mění, posouvá a to je pro můj mozek hodně nepříjemné.

Častokrát nepřestávám na danou věc myslet a pořád ji nosím s sebou, což je neuvěřitelně energeticky náročné. Také mozek nedostává odměnu v podobě dopaminu, když není dokončeno, a tak jako feťák nepříjemně reaguji na každou komplikaci, zpoždění a na lidi kolem, kteří mají naprosto právem priority někde jinde.

Uvědomil jsem si, že je celkem fajn cesta ven v podobě nakrájení slona na menší části.

Prostě a jednoduše si už umím poskládat den tak, abych dostával odměnu, kterou potřebuji pro dobrou náladu a výkonnost. Rituály jsou pro mě skvělým zdrojem a v poslední době jsem si zamiloval pravidlo tří fazolí. Ty reprezentují tři úkoly pro daný den a člověk si je dá ráno do levé kapsy. Se splněním úkolu si fazoli přendám do pravé kapsy. Den, který končí s třemi fazolemi v pravé kapse, je perfektní.

Jsem už k sobě také daleko laskavější, a tak nejsou fazole nic velkého a častokrát vůbec nesouvisí s prací. To podstatné je častokrát někde jinde.

Stále častěji se odměňuji za věci, které mě od práce alespoň na chvíli odvedou.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza