NEDOSTATEK PŮDY, NFT & POZEMKY V METAVERSE

Je neuvěřitelné, jak pestrý svět mám kolem sebe. Na konferenci Podnikatelia, spojte sa! od Jána Košturiaka jsme diskutovali o zakořenění, vztahu k půdě, lokálním podnikání nebo třeba o chudobě, která se kolem nás šíří. Vedle toho je tu svět NFT, metaverse, virtuální reality a digitalizace.

Zamyslel jsem se nad trendy, které na konferenci představoval Vladimír Šucha. Ten zmiňoval, že třeba osamělost je něco, s čím se budeme setkávat stále častěji. Také zmínil zajímavou myšlenku o klimatické změně a digitalizaci. Dle jeho slov si s klimatem dobře poradíme, protože je to problém, který je kolem nás. á Větší problém je pro něj právě digitalizace, která vstupuje přímo do nás. V souvislosti s digitalizací také hovořil o chudobě, kterou nevnímal jen z ekonomického hlediska, ale hlavně o chudobě vztahové a i třeba chudobě pozornosti. Tomáš Hajzler ve své přednášce pak podrobně popsal vývoj organizací a zmínil extrakční model podnikání, který vede k neudržitelnosti a právě ke zmíněným chudobám a rozevírání nůžek.

Je asi jasné, že podnikat jako doposud a drancovat planetu není řešení, na tom se všichni asi shodneme. Co mi ale vrtá hlavou, jsou dva přístupy, které pro mě reprezentoval právě Vladimír Šucha a Tomáš Hajzler.

Tím prvním je technooptimismus, ke kterému se osobně také přikláním. Ten říká, že technologie jsou schopny vyřešit problémy, které se na nás valí. Tím druhým přístupem je lokalizace. Pro tu je ale potřebná obrovská transformace systému a naprostá změna paradigmatu naší společnosti.

Pak se podívám na technologii blockchainu a DAO, což je podle mě lokalizace v globálním měřítku. Věřím proto, že řešením může být právě kombinace. Problém je, že moc lidí, kteří mají blockchain, DAO a NFT v malíku, nejsou zrovna sedláci a naopak. Ty světy o sobě moc neví,nepotkávají se a někdy si i docela nerozumí. Tino na našem síťovém učení řekl, že Red Button je DAO a bylo ještě před tím, než byl tento pojem známý. Já s ním naprosto souhlasím. To, co nám zatím chybí, je silná technologická základna a lokální peníze. Věci, které představil, jsou opravdu zajímavé. Když se na NFT podívám do hloubky, vidím tam hodnoty, které vlastně dobře známe právě z budování komunit: potřeba někam patřit, pocit výjimečnosti, pocit ocenění. To jsou přece základní lidské vlastnosti a potřeby, které mají i lidé v Dobrom Pastierovi.

Propojování světů mě neskutečně baví a kombinace Dobrého Pastiera, sedláků ze Sonnentoru, modulární výstavby, NFT a blockchainu a virtuálních farem je zajímavá skládačka, která asi bude definovat budoucnost kolem nás.

Je tu ale jedna věc, která mi zůstala v hlavě a které se nemohu nějak zbavit. Když přednášel Josef Dvořáček o sedlácích, řekl zajímavou věc o tom, jak rostou bylinky. Říkal, že ty nejlepší bylinky rostou na horách, protože tam díky podnebí mohou růst dostatečně pomalu, a proto jsou nesmírně kvalitní. Když prý zasadíte bylinky v nížině, vyrostou a vytáhnou se hodně rychle, ale to pak není ono.

Tenhle příměr mi ukázal, že také komunita nemůže stát jen na tom, že si koupím nějaké NFT a díky tomu jsem automaticky v partě. Je to jen prostředek, jak dát lidi dohromady, ale potom se ukáže, jak s nimi kdo bude pracovat, zajistí jejich poznávání a jejich propojování. Jsem opravdu zvědavý, jak se ten pomalý svět bude mít šanci rozvinout, a také, zda je má teorie správná.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza