ROMANTICKÁ PŘEDSTAVA

Pamatujete na ni? Třeba představa o nějakém místě nebo o člověku. Romantizujeme si staré časy nebo třeba indiány v pralese. Říkáme si, jak jsou spjatí s přírodou, jaké spokojené životy vlastně žijí.

Staré časy a středověk rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou a indiáni mají úmrtnost dětí 30%. Je to sice jen číslo a oni přeci jsou se smrtí vyrovnaní, ne?

Měli jsme opravdu moc zajímavou diskuzi v rámci Brain&Breakfast Digestivu s Mnislavem Zeleným, Lenkou Papapadakisovou, Vojtou a Kryštofem z BrainWeAre a Jardou Jirákem z Neurazitelných. Bylo super podívat se ostatním do hlavy, co si o tom myslí, ale hřebíček na hlavičku trefil za mě Jarda právě s tou romantickou představou.

Tak jsem si projel své romantické představy a začal jsem u dětí. Má představa o tom, jak to bude vypadat, když se dítě vykulí, rozhodně neodpovídala realitě. Stalo se to dokonce dvakrát za sebou, protože jsem myslel, že už to přeci znám. Tůdle.

Pak tady je romantická představa o podnikání. Jak svobodný budu, jak budu dělat jen věci, které mám rád, zase tůdle. Pak třeba fungování v síti. Měl jsem před časem zajímavou diskuzi s klientem, který chce ve firmě dělat interní komunity. Když jsem ukázal, co a jak všechno děláme na pozadí, docela jim spadla brada. Měli představu, že to udělá někdo juniorní, a ještě na poloviční úvazek. Zase tůdle.

A pak jsem si ještě vzpomněl na plavání, běhání a sport obecně. Také existuje romantická představa o tom, jak je super skákat každý den do studeného bazénu.

Romantické představy jsou ale k něčemu dobré. Bez nich bychom totiž asi nic nezačali a nevzniklo by mnoho aktivit.

Buďme za ně vděční, ale mějme v záloze i velký kopec disciplíny, abychom, až se romantická představa rozplyne, neutekli za nějakou další.

A na jakou romantickou představu si pamatuješ ty?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza