Učení v síti o DAO v kombinaci s diskuzemi ohledně vize 2.0 mě zavedlo k myšlenkám kolem skóringu lidí. Skóring používáme vlastně při jakémkoli rozhodování. Píšeme si plusy a mínusy, SWOT tabulky, sofistikovanější obchodní systémy nabízejí scoring potenciálních klientů, dokonce používáme algoritmus pro vyhledávání restaurací nebo si sedneme k úplně cizímu člověku do auta, když má pět hvězdiček.

Docela by mě lákala představa dynamického scoringu definovaného chováním v reálném čase, na které by bylo navázáno rozhodování v určitých oblastech.

Ta jediná otázka, která se mi honí hlavou, je to prvotní nastavení. První genetická výbava dané blockchainové technologie.

Pokud nevím, jak daný algoritmus funguje a že je v jeho genu třeba výdělek nějaké společnosti, může to být dost problém, protože třeba nejvyšší hodnocení dostanou ti, kteří si zaplatí nejvíce. Algoritmus může být docela dobře promítnut ve prospěch nějaké myšlenky či filozofie, které důsledky nejsme schopni, v tak komplexním světě, dohlédnout.

Docela si teď hraju s myšlenkou, jak by se mi vlastně žilo v systému sociálních kreditů, i když bych věděl, jak přesně funguje.

Pohrávám si s myšlenkou systému, kde je vše velmi precizně zaznamenáno, každá odchylka se řeší a chtěné chování je oceňováno. Zdálo se mi to hodně povědomé, když jsme to rozvíjeli. Podobnost se systémem řízení Baťů je zcela náhodná.

Jistě, systém Baťa byl pro 30% lidí ve společnosti, ale když je slyšíte mluvit, neslyšel jsem nikdy žádné výhrady. Nemaluji si to nijak na růžovo, ale dokázat vyvážet města je fakt kus dobré práce. Bylo to DAO?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza