SPRINT A NORMANDIE

Co se Vám vybaví, když se řekne sprint? Mně se, v souvislosti s probíhajícím mistrovstvím světa v atletice, nakreslí v hlavě poměrně jasný obrázek.

Enormní úsilí za krátký čas. Všechny svaly napumpované, fokus a soustředění na malý úsek. Pak se mi vybaví také jeden fenomén, který dal této disciplíně úplně nový tvar a celou ji změnil. Při delším uvažování se mi vybaví také řada dopingových skandálů, které udělaly z některých hrdinů přes noc padouchy. To urychlení prostě a jednoduše něco stojí.

Sprint je ale také businessová disciplína. V inovacích nebo agilním přístupu se sprintem nazývá nějaký úsek, během kterého se zaměřujeme na nějaký konkrétní problém. Prostě napneme síly a odbavíme nějaký celek.

Kdysi jsme v inovačních projektech používali slovo “Normandie”. Stejně tak, jako v roce 1944 při operaci Overlord, kdy spojenci naprosto neadekvátním způsobem, míněno co do počtu zdrojů, položili základy vítězství na západní frontě. Používali jsme tohle slůvko, když jsme chtěli prokázat životaschopnost nějakého produktu, služby nebo business modelu.

Poučení bylo jasné, pokud se nám neprokáže alespoň základní cíl, který jsme si stanovili s použitím těchto neadekvátních zdrojů, je třeba celý projekt zabít.

Stejně jako v případě vylodění to nebylo jen o počtu mužů a techniky, ale i o zásadní přípravě, timingu a spoustě dalších okolností. Příprava je klíčem a sama o sobě se již do celé operace samozřejmě počítá.

Kuba Nešetřil na snídani řekl, že život startupisty je v jedné chvíli současně na hranici bankrotu a zároveň žije obrovský úspěch. Je to prostě často hop nebo trop a jediné, co zakladatele drží, je jeho víra v sebe a v lidi kolem něj.

Sice máme před sebou ještě měsíc příprav, ale já už se teď moc těším na podzim, abychom zúročili tu práci jako je to v bajce O mravenci a kobylce.

A jak se na zimu připravuješ Ty?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza