Strom je zajímavá věc, která má mnoho funkcí. Z dětství si pamatuji, že jsme se jezdili dívat na tisíciletou lípu do Klokočova. Byl jsem fascinovám těmi obručemi, které ji držely.

Tak nějak jsem si neuvědomoval, co je to tisíc let, ale s přibývajícím věkem člověk ten čas vnímá nějak jinak. Moc hezky se nad relativním vnímámím času zamyslela Ivata Clarke, tak to nebudu zkoušet.

Posvátnost stromů jsem si také uvědomil, když jsem koukal na Avatar, kde je zničení stromu symbolem zničení domova.

Když se projíždím po dálnici přes Vysočinu a kouknu na ty zdecimované lesy, není mi z toho úplně dobře. Kůrovec nám ukázal, že monokultura není správnou cestou.Tato chyba nám snad pomůže do budoucna řešit věci lépe. Je super, že se to dá opravit, jen to bude trvat opravdu dlouho. Odborníci tvrdí, že to bude osmdesát až sto let.

Do třetice jsem stromy zavnímal v Pánu prstenů. Prastarý rod Antů jsem potom později rozebíral s mýma klukama a společně oslavovali, když vstoupili do války.

Stromy mají obrovskou sílu a já mám často před očima kaštany, které ukazuje Ján Košturiak během svých přednášek. Je to místo, odkud pochází jeho předci. Je to pro ně zároveň poutní místo, kde se pravidelně scházejí s celou rodinou.

Pocit zakořenění je něco, co se už moc nenosí, ale mít takové místo, kde člověk cítí doma, je moc vzácné.Strom života je obraz, který mi také okamžitě naskakuje.

Vědět odkud pocházím a znát svůj rodokmen je nesmírně důležité.Připomíná mi můj závazek k ostatním. Sám mám Strom života s tímto heslem u sebe v pracovně a často se na něj dívám. Dostal jsem ho v Dobrém Pastierovi a tak má pro mě ještě větší význam z hlediska pomíjivosti a pokory.

O stromu jsem vlastně začal přemýšlet po návštěvě Skondra, který přišel se svým Téďou k nám na třešně. Už loni jsme udělali samosběr třešní, kdy náš obsypaný strom dáme k dispozici ostatním, aby měli v Praze také možnost udělat si prima marmeládu nebo bublaninu. Když jsme tam tak seděli a povídali si, řekl, že takový strom je moc prima věc. Hned se mi rozjely v hlavě vzorce o tom, jak furt musím hrabat listí nebo spadané třešně, ale pak mi to došlo.

Je to možnost. Možnost se setkat s lidmi, které máme rádi a taky něco vytvořit vlastníma rukama.Je to dar.

Máš nějaký takový, klidně i pomyslný, strom?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza