Tip Davida Vrby #114: Už má 100 let. Snad brzy umře. 

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Už má 100 let. Snad brzy umře.

Je jen málo věcí, o kterých bych řekl, že je nenávidím. Jednou z nich je byrokracie. Právě kvůli ní jsem odešel z korporace. Stále se s ní ovšem potýkám na úřadech, na školách našich dětí, v nemocnici, ale i u zákazníků, se kterými pracuji.

Kolem roku 1890 mělo více než 95 % firem méně než 4 zaměstnance. Uběhlo 30 let a vznikl třeba Ford, kde v roce 1920 dokázali postavit slavný model T za méně než 250 dolarů. V té době se rodily základy managementu, plánování, hodnocení zaměstnanců, standardizace, procesů. A právě tehdy vznikla byrokracie na osnově konceptů pánů jako Julius Caesar nebo Frederick Taylor. A od té doby se paní B dost vylepšila, nicméně jí už dochází dech.

Myslím, že ani Baťa ani Ford ve své době netušili, že vytvářejí něco na jedné straně výhodného, na druhé vlastně velmi nelidského. Byrokracie bere svobodu, základní potřebu lidí. Dnes víme, že více byrokracie = méně lidskosti a angažovanosti. Taky víme, že více byrokracie = obrovské (více)náklady. Asi nejlépe o tom mluví Gary Hamel z LBS.

Byrokracie nám skvěle posloužila. Kdo by chtěl, aby jeho auto nebo Iphone byly vyráběny v chaosu? Jak je pak ale možné, že existují firmy jako Morning Star, W.L. Gore, Nucor Corporation nebo Handelsbanken? Nejsou byrokratické, jsou velké, zároveň lidské neboli humanocentrické, ale i zorganizované.

Pokud o těchto firmách chcete vědět více, přečtěte si Budoucnost organizací Frederica Lalouxe nebo novou knihu Humanocracy právě od G. Hamela. Mě fascinuje příběh firmy Haier. Stojí za to se s ním seznámit.

Myslím, že byrokracie (její velká část) musí postupně umřít. Nějakou dobu to bude ještě trvat. Vy můžete přispět tím, že budete jakožto rebelové narušovat status quo, odstraňovat nesmyslné procesy a odcházet z firem, které se ještě neprobudily do 21. století. Do boje! :)

— David