Tip Davida Vrby #116: Optimistou z vlastní vůle

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Optimistou z vlastní vůle

V době pro Anglii nejtěžší, v době, kdy umíraly stovky lidí každý den při náletech Luftwaffe, řekl Winston Churchill: „Jsem optimista. Nevidím důvod být něčím jiným.” Je to silné a moc pravdivé. Máte to nastaveno jako Churchill? Pro začátek si změřte vaše PQ.

Optimismus není ani o našich genech, ani ho nemáme od pánaboha. Je to naše rozhodnutí a k tomu trochu disciplíny. Ptáte se, proč a jestli to má význam?

Má! Je to zdravější pro vás a vaše okolí. Určitě jste slyšeli o kortizolu – látce, kterou náš organismus vyplavuje, když jsme negativističtí, když máme negativní myšlenky. Těch může být za den spousta, stovky. Pokud jste negativní a pesimističtí, přenášíte to rychle pomocí zrcadlení na ostatní. Jak říká Deepak Chopra, a já mu věřím, dlouhodobá zvýšená hladina kortizolu je hlavní příčinou chronických chorob. Je tedy naší povinností být optimisty. Zdraví je morální odpovědnost. Vyšší produktivita je odpovědnost vůči zaměstnavateli.

Pozitivní totiž znamená produktivní. Pozitivní lídr vytváří pozitivní kulturu týmu. Co pro to děláte dnes a denně vy, pokud lidi vedete? Na webináři, který jsem nyní organizoval, nám světový coach #1 Marshall Goldsmith řekl, že klíčová kompetence lídra v době krize (ale nejen tehdy) je právě pragmatický optimismus. Žádné „sugar coating”, nýbrž vize a přesvědčení, že bude líp.

Potvrzují to i studie týmů. Nejproduktivnější jsou týmy, ve kterých je pozitivní vs. negativní interakce v poměru 5:1.

Pokud takoví nejste, nevadí, dá to změnit. Věřte, že lidé na vás jako na morouse zapomenou. Rádi budou vzpomínat už jen na to dobré. Postará se o to tzv. recency bias.

Vše začíná ránem. Tony Robbins tvrdí, vyhrajete-li ráno, vyhrajete celý den. Tak tedy, dobré ráno! Udělejte si ho opravdu dobré. Je to vaše rozhodnutí!

— David