Jak často uklízíte, kdy děláte velký úklid a kdy třeba ten generální?

S generálním úklidem je neodmyslitelně spjato čištění oken a u nás se dělává dvakrát ročně. Jakmile Vánoce a Velikonoce zaklepou na dveře, je jasné, že se to stane. Není to tedy z nějakého vnitřního popudu, je to volání zvenku.

Přemýšlel jsem, jestli to souvisí s návštěvami, které většinou na svátky očekáváme a chceme se tak trochu blejsknout. Mohl by to být takový archaický instagramový syndrom generací před námi, kdy ukazuji, že vypadám dobře, vše mám vypulírované a na stole kopa jídla.

Tudy jsem se nechtěl vydat. Přemýšlel jsem, co mě donutí k úklidu v rámci nějakého projektu. Často ta potřeba také vychází z toho, kdy se někdo přidá do týmu nebo také, když se chystáme někomu něco předávat.

Abychom změnili zaběhnuté pořádky, musí prostě a jednoduše nastat nějaký tlak. Šlo by to ale i bez něj? Úklid je pro mě poodstoupení a kouknutí se na proces nebo aktivity, které dělám hodně často. Je to jakési vyladění stroje na jakékoliv úrovni, které bude mít přidanou hodnotu pro to, čeho chci dosáhnout. Už jsem párkrát psal o 6+1, kdy se věnuji šest porcí energie věcem navenek a jednu porci dovnitř týmu nebo 70:20:10, kde je 70 % zaměřeno na stávající operativu, 20 % na vylepšování a 10 % na inovace, a myslím, že je to přesně ono. Nechat si čas a kapacitu na to, abych se věnoval nejen výkonu, ale i vylepšování. Je opravdu důležité, kam zrovna zaměřujeme oko Saurona.

Pokud se naše aktivita zaměřuje jen na výkon, budou postupně chřadnout vztahy a může se nám stát, že budeme běhat jako křečci v kolečku a operovat třeba na nerostoucím trhu. Pravidelné střídání období známe už z přírody a tak bychom jej mohli aplikovat i zde. Výkon by tedy mělo střídat učení, péče o tým a o sebe, vylepšování procesů a mnoho dalších činností. Roli určitě bude hrát i období, kterým zrovna procházíme, pak také disciplína a v neposlední řadě data, která mi ukazují, jak jsem na tom.

A kdy jsi naposledy udělal/a úklid Ty a co tě k tomu vedlo?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza