Častokrát mám v hlavě nějaký obraz, za kterým jdu. Dělám něco intuitivně,často neřeším proč a prostě jdu. Sem tam diskutuji s lidmi kolem, že bychom měli dělat to nebo to a ono se to děje. Ale děje se to opravdu?

Ten největší dar totiž vidím v tom, když si nějakou takovou věc uvědomím a pečlivě ji popíšu. Není to něco, co bych nechtěl z nějakého důvodu dělat, ale to zrání prostě a jednoduše trvá stejně jako u sýra nebo vína.

Aby myšlenka uzrála, je třeba někdy pár dní, někdy i dlouhé roky. Bez uzrání totiž není co předávat. Z mé zkušenosti jde to zrání urychlit. Nemyslím urychlení na úkor kvality, ale urychlení toho, aby se daná věc dala popsat, nakreslit a předat dál.

Říkám tomu myšlenkový ping pong.

Je třeba mít parťáka nebo parťáky, se kterými máte pravidelný kvalitní čas a danou věc diskutujete stále dokola. Může to být třeba kouč nebo mastermindová skupina.Mně se osvědčuje člověk, který efektivně zaznamenává to, o čem jsme mluvili. Sám toho v danou chvíli nejsem schopen, ale když vidím poznámky a malůvky nebo nedejbože nastartované projekty, které kopírují naše diskuze, je to dar. Ten parťák mě nesmí nechat,měl by jít se svými otázkami nebo myšlenkami dostatečně do hloubky a nespokojit se s první odpovědí. Takové 5x proč v praxi.

Když myšlenka uzraje, je důvod k oslavě. Je to jako kdybyste perfektně vybrousili diamant.

Najednou se vše projasní a vše do sebe zapadá jako kdybyste našli ten správný puclík. Předání je potom už jen třešnička na dortu. Když totiž vybroušenou myšlenku předáte, mohou na ní stavět ostatní a celá věc se posune na novou úroveň.

A jak brousíš myšlenky Ty?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza