Brain&Breakfast s Dodo Dobríkem - Design jako nástroj společenských změn

Dodo Dobrík je jediný slovenský designér, který získal prestižní ocenění v celosvětové soutěži D&D. Má velmi široký záběr, od motion designu, přes reklamní komunikaci a branding až po vývoj aplikací. Dlouhou dobu se věnoval designu knižních obálek, vytvořil jich víc než 600. 

Dodo spoluzaložil a několik let vedl full service reklamní agenturu. Ve svém vlastním start-upu vyvíjel chatboty, díky nimž mohli lidé komunikovat s literárními postavami. Byl součástí týmu bot.media, který během pandemie covidu vytvořil nástroj na zpřístupnění objektivních informací o aktuální situaci. Dále se Dodo podílel na vývoji nástroje pro automatizovanou komunikaci Scena.ai

Dodo působil jako externí spolupracovník ve Slovenském úřadu vlády, v oddělení Kanceláře bezpečnostní rady, která měla na starost strategickou komunikaci. Stojí i za projektem Dárek pro Putina, v rámci kterého se podílí na organizování sbírek na zbraně. 

V červnové snídaní se Dodo zamýšlel nad rolí grafického designu a grafického designéra v současné společnosti. On sám vytváří design, který vychází z potřeb společnosti a pracuje s emocemi. Dodo se svým designem snaží pomáhat, zmírňovat obavy, motivovat nebo podporovat. 

Během své přednášky mluvil Dodo o tom, že design má zásadní vliv na kvalitu našich životů. Ať už se jedná o komunikační design, design služeb a procesů nebo o design aplikací. Design může být nejen dobrý, nebo špatný, ale může dokonce i ubližovat. 

Pro vysvětlení těchto myšlenek Dodo použil svoje projekty, které ve společnosti rezonovaly především během pandemie covidu nebo v průběhu současného válečného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. 

Na těchto projektech ukázal, jak pracuje s emocemi. Každý ze zmíněných projektů byl totiž reakcí na některou z běžných lidských emocí.

  • láska: Láska vedla k vytvoření chatbotů, kteří lidem umožnili komunikovat například s Malým princem.
  • strach: Covid chat pro šíření nezaujatých informací měl zmírnit strach.
  • frustrace: Tento pocit stál za vznikem konceptu Neskutečně skutečné, který pomohl obyvatelům slovenských Polonin pochopit, že mohou být hrdí na kraj, kde žijí, i když se může zdát, že tam není nic zajímavého.
  • přijetí: Potřeba přijetí byla důvodem pro založení ženského coworkingu BeeLong.
  • naděje: Tento tolik potřebný pocit se Dodo snaží lidem dodávat prostřednictvím svého osobního projektu s názvem Herbár Mesta. Dodo fotí rostliny, které vyrůstají z chodníků a píše jejich příběhy. 
  • smutek, hněv a láska: Jde o o emoce, které vyvolala válka na Ukrajině a vedly k vytvoření projektu Dárek pro Putina.
Dezinformace útočí na naše slabá místa, která se obvykle týkají našeho prožívání, ne našeho myšlení.

Dodo představil nový projekt, který by měl spustit letos na podzim. Bude se jmenovat Nenech se napálit. Jak se bavit s názorovými oponenty a s těmi, co nás s*erou a bude zaměřený i na vyvracení dezinformací. Pro účely tohoto projektu využil principy kritického myšlení, které se rozhodl obohatit o práci s emocemi.

Základními stavebními kameny nového projektu mají být tyto čtyři body.

  • empatie, vzájemné pochopení nebo alespoň tolerance
  • nenásilná komunikace a respektující dialog
  • pozitivní komunikace jako inspirace
  • posilování jako dlouhodobý cíl

Skečnout záznam z přednášky od Dominiky Kadeřábkové

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Eliškou Podzimkovou a její ilustrovaný svět

Brain&Breakfast s Eliškou Podzimkovou a její ilustrovaný svět

Nahlédněte do úžasného světa plného fantazie a krásných ilustrací Elišky Podzimkové. Objevte, jak se takový svět hledá a vydejte se s ní na výpravu na Island, kde vznikal jeden z jejích projektů. Krom…

Brain&Breakfast - Svoboda a zodpovědnost v kontextu dnešní doby

Brain&Breakfast - Svoboda a zodpovědnost v kontextu dnešní doby

Michael Žantovský v této B&B mluví o neoddělitelných pojmech, které jsou zodpovědnost a svoboda. Pokud člověk není zodpovědný, nemůže být ani svobodný. Jakou souvislost to má v dnešní době?