Brain&Breakfast s Jakubem Nešetřilem - Propojování světů, které si nerozumí aneb jak se dělá API

Jakub popíše svou cestu od cestování v dětství, přes prodej firmy až po propojování veřejného a neziskového sektoru a IT v rámci Česko.Digital. Společně budeme hledat průsečíky světů, které si běžně nerozumí, a také to, jak si mohou vzájemně pomáhat.

Propojování

Jakub v úvodu předeslal, že toto povídání bude jiné, než je u něj obvyklé, hodně osobní a chronologické. Zpravidla přednáší o světě technologických startupů, světě nezisku, digitalizaci státní správy, otázkách veřejného zájmu a technologiích.

Jako nosnou linku pro Brain&Breakfast vybral téma propojování, které demonstroval na své životní cestě z pohledu vlivů, jež na něj působily, když se snažil propojovat zdánlivě nepropojitelné.

Nejzajímavější věci vznikají na překryvu dvou disciplín.

Formativní zdroje

Jakub vyzdvihl klíčové momenty ze svého života. Začal u svého tatínka, který mu ukázal, jak může vypadat cesta k propojení dvou zdánlivě zcela odlišných světů jako jsou matematika a umění. Jak ho jeho první zážitek se stavem flow, jež objevil ve třetí třídě během programování, s lehkou nadsázkou nasměroval na programátorskou cestu. Později ho kombinace programování s manažerskými rolemi a potřeba být ve flow zavedla od programování k józe.

Cestování po světě, s nímž má bohaté zkušenosti, vnímá jako dobrou příležitost pro sebereflexi vlastního způsobu žití. Díky své první cestě do zahraničí po sametové revoluci na vlastní kůži zažil, jak neuvěřitelný kontrast je v životní úrovni jen pár kilometrů od našich hranic. Podobným způsobem vyzdvihl důležité momenty ze svého pobytu na Novém Zélandu a později ze San Francisca.

Než se vydal na cestu dobytí technologického světa skrz Apiary, prošel si i pracovní zkušeností, kde si uvědomil, že podmínkou úspěchu je rozumět aspoň jednomu, ideálně oběma světům, které se člověk snaží propojit, a že API (application programming interface) není zjednodušeně pouze rozhraní, kde se potkávají dva světy a mají překryv, ale je i nástrojem pro empatii, rozhraním mezi dvěma týmy.

Když chcete, aby vás ten druhej tým, lidi na tý druhý straně barikády, pochopili, tak musíte hledat nějakou společnou řeč mezi sebou.

Dále se dozvíte

  • proč období růstu Apiary přirovnal ke Schrödingerově kočce,
  • jak prodával firmu,
  • jak se vyrovnával se společenskými rozdíly během období, kdy žil v Silicon Valley,
  • že si z pohledu digitální vyspělosti nevedeme ve srovnání se světem vůbec zle, i když stav veřejného sektoru ukazuje pravý opak,
  • proč je empatie dobrým povoláním do budoucna

a mnoho dalšího.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!

div style="padding:56.25% 0 0 0;position:relative;">

Kam dál?

Brain&Breakfast s Ondřejem Vlčkem - Od brigádníka po CEO Avastu

Ondřej se ve svém Brain&Breakfast povídání zaměřil hlavně na svou kariérní cestu a co se během ní naučil. Zmínil také svůj vztah k penězům a vznik Nadace rodiny Vlčkových. Ta velmi výrazně vstoupila d…

Brain&Breakfast s Jitkou Dvořákovou - Druhý život začíná po padesátce

Jitka Dvořáková se s námi podělí například o to, jak pozdě může ještě začít druhá kariéra a jaké byly významné momenty, které ovlivnily její život i kariéru. Společně nakoukneme do nového a rychlého s…