Brain&Breakfast s Lindou Štucbartovou- Hranice, komunikace a vztahy v kontextu hrubnoucí společnosti

Jak si vymezit své hranice, jak správně reagovat a co dělat, když se cítíte být v ohrožení? Tak nejen s tím poradila na listopadové Brain&Breakfast Linda Štucbartová, která se aktuálně věnuje šíření unikátního konceptu Sebeobrana pro všechny.

Linda Štucbartová je členkou Výkonné rady Česko-izraelské smíšené komory, kde vede sekci Věda, výzkum a inovace. Jejím nejnovějším projektem je šíření unikátního konceptu Sebeobrana pro všechny, za který získala ocenění Srdcař roku hl. Města Prahy 2022, nominaci na Ženu roku 2022 a skončila v semifinále cen SDGs Asociace společenské odpovědnosti. Letos je nominována na cenu Diversity Role model regionu CEE.
Současně se věnuje aktivitám ve firmě Diversio, která propojuje komerční a akademickou sféru. Realizovala projekty např. Women in Tech nebo společně s NF Neuron programy pro mladé vědce v Izraeli.

Každá 3. žena, 4. dítě, 6. chlapec a 10. muž se setkali ve svém životě vůči své osobě s násilím.

Co je Sebeobrana pro všechny

Linda je u nás průkopnicí unikátního konceptu Sebeobrana pro všechny, tzv. Empoerment Self Defense. Je to přístup k obraně, kdy se nejedná přímo jen o fyzickou obranu v podobě bojových sportů. Ne každý je totiž sportovní typ, a přesto se chce umět ubránit.

V některých zemích je tento koncept součástí výuky ve školách a průkazně to napomáhá k omezení šikany, lepší komunikaci mezi učiteli a žáky i pohodovější atmosféře v celé instituci. U nás tomu tak zatím není, ale snad se blýská na lepší časy i díky úžasné práci Lindy.

Být v bezpečí a zažít křivdu či bojovat o spravedlnost a být v ohrožení

Být v bezpečí nemusí vždy znamenat „zažít“ spravedlnost. Je důležité si uvědomit, kdy nám stojí za danou věc „bojovat“. Pokud vás chce někdo okrást- o kabelku, mobil atp. pak je lepší o věci nebojovat, "odevzdat" a utéct do bezpečí a zavolat o pomoc. Jediný důležitý okamžik, kdy je potřeba bojovat je tehdy, když jde opravdu o život a při tom i hrát o čas a hledat možnosti úniku.

Domácí násilí se v období covidu zvýšilo o 50 % podle průzkumu neziskových organizací, které se tomuto tématu věnují.

5 principů, jak si vymezit své hranice

Koncept Sebeobrana pro všechny vás naučí, jak si vymezit své hranice a jak se zachovat, když se cítíte být v ohrožení. A to aniž byste byli vyznavači bojového umění. Linda nám představila 5 principů podle, kterých se chovat v případě nebezpečí:

MYSLI - využívejte svou intuici a nezapomeňte na prevenci
ZAKŘIČ - naučte se ovládat správně svůj hlas/křičet, vymezit si své hranice a říkat jasné NE
UTÍKEJ - hledejte způsob, jak konflikt ukončit
BOJUJ - ovládejte jednoduché fyzické techniky, které použijete, když vám jde o život
SDÍLEJ - mějte až 5 osob, kterým se můžete svěřit. Je pak větší šance, že vám alespoň jedna z nich uvěří a podpoří


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Tomášem Šebkem - Ministr zdraví

Než drahou léčbu, mějme levnou prevenci. Než dlouhý bolestivý život, raději kvalitní, prožitý déle ve zdraví. Do roku 2030 zvýšíme v ČR počet let prožitých ve zdraví o 5 let. Pomůžete?

Brain&Breakfast s Eliškou Remešovou- Emoční první pomoc

Eliška Remešová se během snídaně zaměřila na téma emoční první pomoci, která je v posledních letech čím dál tím více potřebná a vyhledávaná. Poradila, jak se zachovat v různých krizových situacích a j…