Brain&Breakfast s Ondrášem Přibylou - PROČ SE NECHOVÁME PODLE TOHO, CO VÍME

Ondráš Přibyla vystudoval teoretickou fyziku. Po studiích se místo vědecké dráhy zaměřil na téma (nenásilná) komunikace a mediaci konfliktů. Tyto dva rozdílné světy se mu propojily v březnu 2019 na stávce Fridays for Future. Tehdy se zeptal přítomných novinářů, co ví o klimatické změně. Někteří se k jeho překvapení přiznali, že si o problému nezjišťovali nic kromě harmonogramu stávky. Neměli čas se precizně připravit. Tento silný moment vedl k myšlence umožnit (nejen) novinářům získat data, aby mohli konstruktivně informovat o klimatické změně. Tak vznikl projekt Fakta o klimatu - data srozumitelně a veřejně dostupná na jednom místě.

Své povídání v Brain&Breakfast odvysílané symbolicky na Den Země rozdělil do několika témat, která přiblížil na konkrétních pestrých situacích a příbězích. Nečekejte suchou teorii, ale poutavé povídání s příklady ze života i návody na praktická cvičení.

Fyzický a narativní svět

Ondráš tyto dva světy popsal a přiblížil 2 zajímavé vzorce jejich neustálého ovliňování se: sebenaplňující proroctví a zdánlivá zbytečnost prevence.

Dispozice časoprostoru ovlivňují to, jakým způsobem lidé přemýšlí.

Tématické kotvy a topic management

Nelze řídit témata, o kterých se budou lidé bavit. Můžeme však pomoci tomu, která témata budou více adresována a přitáhnou pozornost. V díle Umění války se píše o důležitosti vyběru bitvy. V konfliktech je důležité vybírat si témata, kterým chcete věnovat energii a čas.

Klimatická změna a její narativy v našem prostoru

Příběhů k tomuto tématu existuje spousta. Můžeme jim věnovat svou energii a čas. Má to však jedno velké riziko. Energie věnovaná do narativního světa vůbec nemusí ovlivnit to, co se stane ve světě fyzickém. V médiích a na sociálních sítích se dnes stále silně propisuje skeptický postoj ke klimatické změně. Výzkum z Masarykovy univerzity ale ukazuje odlišný pohled. Lidé v ČR se k ní dnes staví o dost aktivněji než před 5 lety. Ondráš tak ukázal, že pokud nám není klimatické změna lhostejná a vnímáme ji jen prostřednictvím zpráv z médií, můžeme se cítit osaměle, i když je dnes situace o dost optimističtější.

Málokdy a málokdo mluví o cestě do budoucnosti, která existuje a je dosažitelná. Fakta o klimatu se snaží pomáhat narativnímu světu, aby začal víc používat data k řešení klimatické změny.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Pavlem Moricem - Umění žít

Povídání Pavla Morice v této B&B lze shrnout jako velmi živé, na vlně inspirace, plné aha momentů, humoru a pozitivního probouzení k větší touze žít autenticky svůj život.

Brain&Breakfast s Danielem Prokopem - Slepé skvrny

Neřešené problémy v českém sociálním systému, které se týkají exekucí, bytové nouze, nerovných šancí ve vzdělávání či pozice samoživitelek a chudších rodičů. Jaké věci může zhoršit pandemie koronaviru…

Nepřehlédněte