Poulson, Pospíšilová, Horký: Důvěřuj, ale prověřuj

Veřejná sbírka musí mít jasně definovaný účel - konkrétní a veřejně prospěšný. Nelze vybírat peníze na cokoliv a pojmenovat to veřejná sbírka, i když se tak dnes častokrát děje. Důvěřuj, ale prověřuj platí pro všechny zúčastněné. Možná vás překvapí štědrost Čechů, šíře možností dárcovství v ČR, nebo v čem je výhoda konkurence v neziskové sféře.

Touto Brain&Breakfast nás provedli neobvykle 3 hosté:

Svatava Poulson se po téměř 20 letech v korporaci rozhodla přesunout do neziskové sféry. Nyní už 5. rokem působí v Nadaci Sirius, aktuálně jako provozní ředitelka projektu Patron dětí. Snaží se pomáhat dětem, které neměly v životě štěstí.

Karin Pospíšilová je od roku 2015 ředitelkou soukromé charitativní organizace Zlatá rybka, která plní přání dětem se závažným, život ohrožujícím onemocněním. Věří v sílu přání. Nesmírně ji těší, když se podaří prostřednictvím splnění přání aktivovat vnitřní zdroje dětí, procházejících léčbou.

Čestmír Horký je ředitel Nadačního fondu pomoci působí od roku 2013. Od roku 2019 se plně zaměřuje na rozvoj dárcovské platformy znesnáze21, která umožňuje bleskové založení ověřené sbírky pro lidi v náročné životní situaci.

"Vnímám jako velkou hodnotu v dnešní době darování času. Čas, když někdo daruje, tak daruje sám sebe, svůj zájem, a to je něco, co v Rybce vítáme."
Karin Pospíšilová

Všechny 3 hosty spojuje (mimo jiné) práce v neziskových organizacích, které financují přímo jejich zakladatelé. Odpadá tak nutnost řešení vícezdrojového financování jejich činností. Díky tomu mají volnější prostor k práci pro klienty. Na druhou stranu ale zakladatelé očekávají, že budou mít organizace nastavené cíle, KPI (klíčové ukazatele výkonnosti), budou zlepšovat procesy a hledat příležitosti k automatizaci jako je to běžné v businessu.

Češi jsou až možná překvapivě štědří. V roce 2019 darovali na veřejně prospěšné účely neuvěřitelných 8,1 miliardy Kč. Podrobné informace najdete na precizně zpracovaném webu donorsforum.cz. V souvislosti se štědrostí Čestmír zdůraznil i časté riziko dárcovství. Lidé bezmyšlenkovitě darují na příběhy, které jsou na sociálních sítích prezentovány dojemně. Jsme sice štědří, ale málo si ověřujeme informace, co se pak s našimi darovanými penězi děje.

Charita je u nás profesionální zaměstnání, kterým se lidé běžně živí, není to žádná přísavka systému. Bohužel je těžké orientovat se v tom, co kdo dělá, kdo za tím stojí, jak vlastně zhodnotit, která organizace je pro nás ta nejlepší, když se rozhodneme někoho podpořit, nebo sami pomoc potřebujeme.

Tvrdé konkurenční prostředí v nezisku, který má v ČR přes 135 000 organizací, bylo pro Svatku v začátcích při přestupu z korporace velkým překvapením. Dochází k němu hlavně tam, kde se soutěží o peníze ze státní kasy, o přízeň médií nebo dárců. Čestmír ze své praxe hodnotí konkurenci jako příležitost dělat službu lépe. Karin toto téma doplňuje, že i přes transparentnost sbírek neexistuje mechanismus, jak se plně věnovat vyhodnocení kvality služeb. Všichni tři se shodují, že konkurenční prostředí nutí hlavně ke spolupráci, to je pak ve finále dobré pro klienty.

Dárcovství není jen o penězích. Svatka dodává, že lze darovat třeba i své zkušenost, know-how, tzv. expertní dobrovolnictví, materiální dary, atd. Čestmír zdůrazňuje, že základním omylem je myslet si, že lze vše vyřešit sbírkou. Ta bývá až jako poslední forma pomoci v těžké situaci klientů.

A co nám hosté doporučí, když se chceme vrhnout do dobrovolnictví?

Svatka: “Je potřebná rovnováha. Aby člověk mohl dávat, tak musí mít dávat z čeho. Dávat by měl z přebytku a ne z nedostatku. To je taková klasická poučka z dobrovolnictví.”

Karin: "Je dobré znát své potřeby a své hranice.”

Čestmír: “Ten pocit dělat pro někoho něco dobrýho je návykovej.”

Co se dozvíte dalšího?

  • Co je za čísly z ankety o množství darovaných peněz
  • Tipy na projekty expertního dobrovolnictví
  • Úskalí a nástrahy trhu - návod, jak bezpečně darovat
  • Je práce v nezisku práce, nebo poslání - co jsou nešvary takového postoje
  • Důvěřuj, ale prověřuj - platí na obě strany, jak z pohledu dárce, tak obdarovaného
  • Jak pracovat s tím, když se člověku nedostává zpátky, co investuje
  • Jak pracovat s nastupující generaci a jak pěstovat altruistický přístup ke společnosti
  • Jaký typ člověka se hodí na práci v charitě

Zaujalo?

Užijte si poslech či záznam a přijďte na další snídani. Těšíme se!

Pozvánka na Brain&Breakfast 22.7.2021: Jaroslav Petr - GENOVÉ INŽENÝRSTVÍ A ETICKÉ OTÁZKY

Pozvánka na Brain&Breakfast 22.7.2021: Jaroslav Petr - GENOVÉ INŽENÝRSTVÍ A ETICKÉ OTÁZKY

Genetika zasahuje a bude zasahovat do všech možných oblastí lidského života.V posledních letech nám však umožňuje zasahovat do samotné podstaty člověka. Stojíme tedy před otázkou, zda smíme dělat všechno, co um…


Kam dál?

Brain&Breakfast - Svoboda a zodpovědnost v kontextu dnešní doby

Michael Žantovský v této B&B mluví o neoddělitelných pojmech, které jsou zodpovědnost a svoboda. Pokud člověk není zodpovědný, nemůže být ani svobodný. Jakou souvislost to má v dnešní době?

Brain&Breakfast - AI - parní stroj 21. století

AI je jen další krok v evoluci lidí. Aby vznikly technologie, je potřeba se podívat na úplný začátek. Co předcházelo hlavní technologické pokroky, či kam dnešní pokroky vedou?