Tip Davida Vrby #118: Umíte dýchat?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Umíte dýchat?

Nyní vás asi napadla otázka – co má dýchání společného s manažerským tipem? A snad i ta – co je tohle vlastně za blbou otázku? Vysvětlím. Jsem čím dál více přesvědčen, že jediné stvoření, které bychom měli manažovat, jsme my sami. A smysl úvodní otázky? Řekněte něco rozumného o dýchání. Vysvětlete principy tohoto životně důležitého procesu. Co je dobře a co je špatně. Potom povídejte o vašem novém kole, telefonu nebo (doplňte si sami). O čem toho víte více?

Znalost základních principů dýchání výrazně ovlivňuje náš výkon v práci, naše zdraví, úroveň stresu. Moc doporučuji se o dýchání více dozvědět, třeba právě jako o nástroji podporujícím vyšší stresovou odolnost. Začněte u podcastu Dana Tržila s Liborem Matušem. Jsem přesvědčen, že některé informace pro vás budou nové, třeba i život měnící.

Rovněž kniha Breath Jamese Nestora je skvělá pro hlubší pochopení tohoto tématu. Po jejím prostudování se budete jistě chovat ke svým 26 000 nádechům a výdechům denně odpovědněji. Až 50 % lidí dýchá převážně ústy. To není dobře. Patříte mezi ně? Víte, že dýchat méně je lépe. Šest nádechů a výdechů za minutu je tak akorát. Tipuji, že budete někde v rozmezí 10 až 15.

Musím říci, že před nějakou dobou pro mne bylo objevné, že bych se měl snažit do těla dostat více oxidu uhličitého i dusnatého. Díky nim se do mých buněk dostane více energie. To je, oč tu běží. Nejen tuto, ale i mnoho dalších zajímavostí vám vysvětlí Patrick McKeown ve svém vystoupení na TEDx Galway. Už kvůli jeho irskému akcentu stojí za to si ho poslechnout.

Pokud neřídíte jenom sebe, ale vedete i tým, je vaší rolí zvyšovat povědomí o těchto tématech. Úkolem lídrů je starat se o to, aby lidé kolem nich dělali více vědomých (chcete-li na vědomostech postavených) rozhodnutí.

Dýchejte nosem a dýchejte méně.

— David