Tip Davida Vrby #122: Normy a pravidla. Opravdu?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Normy a pravidla. Opravdu?


Před patnácti lety by mě nenapadlo, že budu psát o nutnosti norem a pravidel. Byl jsem rebel, který si myslel, že na vše stačí selský rozum, že směrnice a pravidla jsou pro blbce. Stále si myslím, že méně směrnic je lépe, kratší jsou lepší, a měly by je nahradit checklisty.

Taky platí, že silná organizační kultura je ta, která moc směrnic nepotřebuje. Řídí se hodnotami a jasnou vizí. ALE svět se překotně mění, je komplexnější. Pracujeme v tzv. phygital prostředí. Někdo z domu, někdo z kanceláře.

Pravidla a normy spolupráce je třeba přenastavit. Nemáte-li je, tak nastavit. Pomůže facilitovaný workshop, dobré otázky a můj oblíbený nástroj Culture Canvas k tomu. Jaké budete používat komunikační kanály a na co. Kdy si budete volat a kdy už ne. Jak se postaráte o matky s dětmi, aby i ony byly slyšet, cítily sounáležitost a bezpečí.

Mentální zdraví dostává zabrat. Stavy úzkosti stouply za poslední měsíce násobně. Důvodem je často (vedle obavy z budoucnosti a o zdraví) právě nejasnost v tom, co platí a co ne. My extroverti se už nemůžeme opřít o řeč těla. Musíme se naučit digitální řeč těla. Bez legrace, tohle je nová kompetence. Mluví o ní skvěle Erica Dhawan.

Čím lépe nastavíte pravidla a normy spolupráce, tím více si můžete užívat toho, co současná doba a technologie přinášejí – svobodu a flexibilitu. Skvěle to popisuje kniha Filipa Dřímalky HOT.

Základem efektivity týmu podle Verne Harnishe je svatá trojice: jasné priority, čistá data a skvěle nastavený operační (tedy meeting) rytmus. Máte to vše (pře)nastaveno pro nový hybridní svět? Nečekejte! Napřed zpomalte, vše si v klidu vyjasněte, abyste potom mohli zrychlit a vyjít z této doby silnější a odolnější.

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.