Brain&Breakfast s Josefem Lhotským - Bakterie do každé firmy

Ať jste start-up nebo korporát, měli byste (a do budoucna zcela jistě budete muset) umět fungovat velmi flexibilně. Klíčem k úspěchu bude schopnost rychle se adaptovat, velmi dobře prioritizovat a v neposlední řadě podporovat networking, spolupráci a spolutvorbu napříč jednotlivci, týmy, celou organizací i firmami jako takovými. Dobrá zpráva pro vás: bakterie tohle všechno dělají už čtyři miliardy let. A rády poradí, jak na to.

Průlet kouzelným světem

"Pokusím se vás vzít na průlet velmi kouzelným světem, světem evoluce, světem vývoje. Povídání je laděno tak, aby si z něj odnesli něco všichni." A myslím, že se to povedlo. Josef nastínil svoji cestu, jak se dostal od vědy do banky. Skrze zajímavé příběhy a rekvizity nás provázel z říše neuchopitelných čísel a pojmů z přírody do jasných a snadno uchopitelných příkladů. Je možné, že začnete vnímat eukaryotické a prokaryotické buňky jinak, než si pamatujete ze školy, nebo třeba vzdálenost Praha-Brno-Ostrava u vás získá nový rozměr v kontextu lidských dějin a evoluce.

Změna dnes a v minulosti

Rychlost dnešního světa nabírá na obrátkách a změna je v podstatě každodenní jistotou. Pokud se necháme lapit do pasti představy, že změna je špatná, adaptace těžká a my ji nemáme šanci zvládnout, přidáme k tomu, že změny jsou jen pro tu menšinou z nás, která je miluje, dostaneme se do svízelné situace. Změníme-li úhel pohledu, odhlédneme od své každodennosti a podíváme se na život od jeho počátku na této planetě, jak organismy žily, absorbovaly změny v prostředí a přizpůsobily se jim, zjistíme, že adaptace je něco, s čím umíme moc dobře pracovat.

Spolupráce je hlavní hybná síla v evoluci.

Bakterie a evoluce

Máte-li spojeného Ch. Darwina s portrétem postaršího muže a úspěch evoluce se silnou konkurencí, možná budete v této části Josefova povídání překvapeni. Srozumitelnou exkurzí do biologie k úloze a vývoji bakteriální a eukaryotické buňky jsem se dostali k tomu, že hlavním hybatelem změny nebyla a není konkurence, ale naopak spolupráce. Paralela se současným děním ve firmách, které prochází agilní transformací, není náhodná.

Celý ty 4 miliardy let nejsou o ničem jiným, než o hledání spolupráce a kooperace s někým jiným a vytváření funkčních fungujících celků, který jsou tak složitý, že jakejkoli korporát je proti tomu takováhle trivialitka.

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Pavlem Moricem - Umění žít

Povídání Pavla Morice v této B&B lze shrnout jako velmi živé, na vlně inspirace, plné aha momentů, humoru a pozitivního probouzení k větší touze žít autenticky svůj život.

Ivan Baťka: Cesta Fosfy - služba zákazníkům jako motor podnikání

Ivan Baťka vás provede tím, jak tvořit systém řízení jako živého organismu, jehož cílem je služba zakazníkovi. Načerpejte si inspiraci od podnikatele, který v roce 1999 založil Rádio Impuls, z kterého…