Brain&Breakfast s Martinem Poliačikem - Jak v postfaktické době hledat cesty k našim blízkým?

Naše společnost je stále více polarizovaná. Lidé mají méně společných pohledů, hodnot a názorů. Čím dál tím více se od sebe vzdalujeme. Pomoc nám může společná komunikace, i když to není vždy jednoduché. Jak nepálit mosty k lidem, kteří nám jsou opravdu blízcí, nám na prosincové Brain&Breakfast poradil odborník na argumentaci a kritické myšlení Martin Poliačik.

Martin Poliačik patří mezi průkopníky akademické debaty na Slovensku. Kritickému myšlení, teorii argumentace a řečnictví se věnuje od roku 1996. Byl výkonným ředitelem Slovenské debatní asociace, učil na Montessori škole, 10 let byl aktivním slovenským a evropským politikem. Kurzy argumentace opírá o své dlouholeté zkušenosti. V Akademii kritického myšlení, kterou spoluzakládal, se dnes věnuje primárně konzultacím s individuálními klienty. Do března 2024 působil jako zástupce ředitelky kyjevské pobočky organizace GLOBSEC.

Teorie jazykových her

Svět kolem nás se neustále mění. Každé ráno se budíme do jiného světa, než ve kterém jsme šli spát. Vzdělávání musí být zaměřené na budoucnost a je potřeba vzdělávat všechny, nejen děti. Naše společnost je stále více polarizovaná a lidé mají stále méně společného.

Sociální sítě a polarizace společnosti hranice bublin posilňují a oddělují nás od sebe. Když každá bublina věří svojí pravdě, na čem se dokážeme ještě shodnout? Pomoci najít cestu k sobě zpět tak, abychom se zas dokázali společně bavit, nám může teorie jazykových her.

Nejdříve musíme pojmenovávat věci stejným způsobem. Protože každý má vlastní pravidla. Každý vnímá různé věci rozdílnými způsoby. Například: svoboda- pro každého to znamená něco trochu jiného a vnímáme ji odlišně. Je tedy potřeba čas, aby se naše světy skamarádily. Ale s každým novým publikem začíná zas nová jazyková hra.

Dobré vzdělávací systémy musí být zaměřené na budoucnost a musí být adaptabilní.

Laskavá kritika

Společná komunikace je tedy to, co nám může pomoci. K tomu se nám budou hodit nástroje a vzorce našeho kritického myšlení- například metoda Laskavé kritiky, která je založena na filozofii Daniela Denneteho.

  1. Poslouchej a shrnuj- většina z nás si formuluje odpověď už během té doby, kdy někdo ještě mluví a neposloucháme tak dobře, abychom nepřišli o pointu.
  2. Hledej shodu- na mnohých věcech se shodneme, ale o tom nemluvíme. Raději se dohadujeme o tom, s čím nesouhlasíme. Lepší je ukázat, že máme dost společných postojů. Až potom poukázat na to, kde shodu nemáme.
  3. Objevuj nové- "...tak takhle jsem se před tím nikdy nezamýšlel. Wauu." Získáte kontext. Díky druhé osobě máte přidanou hodnotu, dozvěděl/a jste se něco nového.
  4. Argumentuj- druhé straně jsme dali pocit, že je lidskou bytostí, že mluví smysluplně, že máme vztah a že si ho ceníme. Tím si vytvoříme prostor vyjádřit i náš názor.
  5. Každý zachovaný vztah je naší největší hodnotou.
Věnujte pozornost zkoumání kontextů jiných lidí, pěstuje systematickou zvědavost.
Skečnout záznam z přednášky od Dominiky Kadeřábkové
Skečnout záznam z přednášky od Dominiky Kadeřábkové

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Martinem Vasquezem - Síla slova

V posledních letech nabylo mluvené slovo na významu především díky šíření pomocí sociálních sítí a médií. Pozorujeme, jak slovo může změnit postoje mnoha lidí nebo dát do pohybu celé národy. Leadershi…

Brain&Breakfast s Josefem Holým - Výpočetní propaganda

Možná jste si ani nedovedli představit, co vše je dnes v online prostředí možné ovliňovat skrz online propagandu. O to více je potřeba vědět, co s tím můžeme jako jednotlivci, rodiny, firmy i celé stá…