Tip Davida Vrby #115: Rozbalte padák!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Rozbalte padák!

Myslím, že než bude lépe, může být ještě hůř. Spousta postů (i manažerských) zaniká. Stres, který v důsledku narůstá, podlamuje finanční a následně psychické zdraví. Podle WHO nás to stojí 1 trillion USD ročně. Současná situace prověřuje, jak jsme připraveni na období nepřízně osudu (finančně, ale hlavně mentálně).

Potřebujeme tedy padák, lépe řečeno záchrannou síť. Máte za kým jít pro radu, když nastane problém? Máte kolem sebe lidi, kteří vám pomohou, když je třeba? Většina chytrých a úspěšných má (kromě rodiny) svou záchrannou síť, svůj mastermind nebo network. Už jsem o nich psal. Tohle jsem nikdy nepodcenil.

Nicméně toto je jen část rovnice. Klíčová je vaše vlastní vnitřní záchranná síť. Víte kam sáhnout, co dělat, když vám (nebo vašemu týmu) docházejí síly a energie? Ptáte se, proč někteří nepřízeň osudu zvládají lépe a někteří vůbec? Záleží na úrovni odolnosti každého z nás.

Odolnost je o sadě kompetencí. Dá se tedy posilovat jako sval. Musíme ale vědět a rozumět, jak na to. Dobrým zdrojem je opět celá skupina lidí kolem zakladatele pozitivní psychologie Seligmana. Například Karen Reivich z Penn University. Právě si dělám její skvělý kurz na dané téma na Coursera.

To je ve zkratce to nejdůležitější. Ostatní si musíte nastudovat. Klíčem je více vědomých rozhodnutí ve 4 oblastech: emoční, fyzické, mentální a duševní. Tedy – budete-li kvalitně spát, více sportovat, lépe jíst a dělat věci, které vás baví, s lidmi, kteří vás nevysávají, posílíte si odolnost. K tomu je dobré přidat aktivity, které vám dávají smysl, a máte čas se na ně skutečně soustředit. Neuškodí sem tam to proložit meditací. Teď jsem scvrkl čtyřdenní kurz do čtyř vět.

Když budeme pracovat na odolnosti, ušetříme za antidepresiva. Mimochodem, jen 3 % – 5 % depresí je podmíněno genetickou predispozicí. To ostatní je naše nízká odolnost.

— David