Tip Davida Vrby #121: Stinná stránka učení

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Stinná stránka učení


Pokud čtete tento blog, víte, že miluji učení. Proces osobního rozvoje vnímám jako povinnost vůči sobě, světu a lidem, kteří jsou kolem mne. Dělám to proaktivně a nikdo mě do toho nemusí nutit. Učení má nicméně i svou druhou stranu. Trochu jsem už napověděl v tipu o Kensho a Satori.

Často se učíme i díky utrpení. O sobě samém se učíme z utrpení nejlépe. Kdo jiný by to mohl popsat lépe než Eckhart Tolle, který říká, že naše utrpení je vlastně náš nejlepší učitel.

Utrpení nás často utváří. Já přednáším o odpovědném leadershipu. A to právě proto, že jsem ve své kariéře potkal pár lídrů, v jejichž přítomnosti jsem opravdu trpěl. Zní to kontraintuitivně, ale je to ověřená pravda. Od negativních vzorů a z těžkých situací se učíme nejvíce.

Na tomto principu je založeno učení se z chyb, o kterém existují snad stovky rčení. Nic nového, že? Ale následující informace asi nová bude. Díky chybám nám roste mozek. Za toto zjištění dostal Edvard Moser Nobelovu cenu za medicínu v roce 2014.

Trochu nadneseně, ovšem ne moc, se dá tvrdit, že lidé, kteří mají růstové nastavení mysli a jsou ochotni se učit ze svých chyb, stárnou a moudří. Ti druzí krní.

Úplně stejně to platí i u firem a týmů. Týká se to jak utrpení, tak učení se z chyb, ale i celkového nastavení mysli. Skvěle o tom mluví guru inovační kultury Alexander Osterwalder.

Takže pokud teď trpíte, znamená to, že rostete a moudříte. Vzpomínám si na moc hezkou hlášku z jednoho filmu. „Všechno dopadne dobře. Pokud to teď není dobré, tak to ještě neskončilo.” Tohle je mindset, kterého se chci držet.

- David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.