Tip Davida Vrby #126: Bacha na BIAS

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Bacha na BIAS.

Ale opravdu, dáváte si pozor na vaše biasy, tedy (podle slovníku) na vaše zaujatosti, předpojatosti a předsudky? Máme jich spoustu. Na jednom seznamu jsem jich napočítal skoro 200. Robert Cialdini, autor skvělé knihy Vliv, kdysi řekl (parafrázuji), že nejsme bytosti logické, nýbrž psychologické. Podle toho také vypadají naše rozhodnutí.

Už jsem psal, že dle vědy děláme až 90 % našich rozhodnutí podvědomě. Částečně jako výsledek prostředí, které nás utvářelo (rodina, škola, církev…). Vishen Lakhiani tomu říká culturescapes. Taky, a nebo možná hlavně proto, je to kvůli našim vrozeným biasům. Jsou výsledkem lidské evoluce, máme je hluboko zakořeněny v našich genech, ať jsme se narodili v Praze nebo v Jižní Americe.

Biasy, neracionální chyby při našem rozhodování, stojí za to si zopakovat, alespoň ty hlavní. Je třeba si je zvědomovat, právě, když rozhodujeme, právě, když něco posuzujeme, v práci nebo doma. Děláte to vědomě?

Co třeba confirmation bias, tedy tendence si vyhledávat informace, které již potvrzují vaše přesvědčení? V tomto krátkém videu z practical psychology se dozvíte, že pravděpodobnost, že vás zabije terorista, je menší, než to, že vás zabije kráva nebo padající kokosový ořech. Za to může heuristic bias.

Když se bavíme o předsudcích, nejde nezmínit laureáta Nobelovy ceny Daniela Kahnemana a jeho knihu Myšlení rychlé a pomalé, která je plná příkladů a příběhů na toto téma. Zde malý výběr. Mluví i o sunken cost bias. Často ho vidím ve firmách, kdy manažeři nejsou ochotni zastavit projekt, do kterého už zainvestovali spoustu peněz a času.

Nakonec můj nejoblíbenější. Nedávno mi ho připomněl další guru této oblasti Daniel Ariely. Jde o ostrich bias, tedy ignorování (jako pštros s hlavou v písku) informací, které nechceme slyšet.

Bacha na bias, před každým rozhodnutím, nákupem, posudkem situace!

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.