Tip Davida Vrby #129: Už si taky ráno sedáváte?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Už si taky ráno sedáváte?


Spoiler Alert: Dnes žádné prolinkování. Budu rád, když fokus zůstane jen u jedné myšlenky.

Schválně píšu „sedáváte”, abych nedával do nadpisu „meditujete”. Toto slovíčko spoustu lidí odradí, nechtějí o meditaci (už, ani, nebo zase) slyšet.

Myslím, že slovo meditace by mohlo určitě aspirovat na výraz desetiletí v oblasti osobního rozvoje. Přesto všechno je lidí, kteří pravidelně meditují, jen velmi málo. Ve skupině, ve které se pohybuji, jde o jednotky procent. Globálně o cca 2 %. U nás je to jistě ještě méně.

Jak je to možné? Proč jsme takoví ignoranti? Studií, které neoddiskutovatelně potvrzují pozitivní účinky meditace na naše duševní zdraví, je více než 10 000. Meditace má vliv na schopnost se soustředit, zvládat složité situace, rozhodovat, zvyšovat si mentální odolnost. Je to nástroj pro manažery, nikoliv (jenom) pro mnichy.

WHO tvrdí, že mentální nemoci budou hlavní položkou v rozpočtu zdravotnictví v roce 2030. V USA už to tak je. A právě meditační praxe je jednou z nejlepších prevencí mentálního zdraví. Zcela zdarma! Není teď čas začít, třeba i ve firmách?

Yuval N. Harari několikrát zmiňoval, že by své knihy nikdy nenapsal, kdyby nemeditoval. Tim Ferriss, podcaster a autor mnoha knih, často uvádí, že až 80 % úspěšných lidí pravidelně medituje. Co brání vám?

Pro začátek stačí se rozhodnout, že to zkusíte, že si o tom něco zjistíte. Způsobů jak začít najdete na webu spoustu. Potom už jen vydržet. Nepotřebujete dvě hodiny. Já medituji 20 minut denně už dva roky. Ano, taky jsem byl dlouho ignorant. Teď vím, že to bylo mé nejlepší rozhodnutí posledních let.

Dejte si dárek k Vánocům. Začněte teď! Jednou si vzpomenete, že 2020 byl rok nejen korony, ale hlavně rok, kdy jste začali meditovat.

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.