Tip Davida Vrby #130 - Ať se kola točí dál!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Ať se kola točí dál!


Docela dlouho (pár běhání ve Stromovce) jsem přemýšlel nad tím, jakým tipem v novém roce začít. Říkal jsem si, že by to mělo být něco praktického, co se dá využít hned.

Dnes je zjevné, že než bude lépe, ještě nějakou dobu bude asi hůře.Tedy aspoň ve srovnání s realitou, na kterou jsme byli zvyklí přesně před rokem, kdy nás ani ve snu nenapadlo, jaký bude následující rok 2020. Ten rok byl opravdu jiný a mně pomohly dva nástroje, aby byl vlastně velmi zajímavý.

Oba používám asi už 3 roky. První možná znáte, jmenuje se kolo života. Ukáže vám, ve kterých oblastech života byste měli zabrat. Pravidelně, a to kvartálně, s jeho pomocí zjišťuji, jak jsem na tom v klíčových oblastech, které ovlivňují můj život (vztah, práce, rozvoj, kondice...). V různých podobách ho používají koučové. Nemusíte být kouč, abyste ho vyzkoušeli, to je jeho výhoda. Udělejte to, opravdu. Zabere vám to 10 minut.

Pokud znáte kolo života, možná neznáte kolo změny, druhý samokoučovací nástroj, který vám moc doporučuji použít na začátku tohoto roku. Naučil jsem se ho od Marshalla Goldsmithe, mého již mnohokrát zmiňovaného mentora.

Chcete na sobě něco změnit? Chcete některou se svých silných stránek vědomě posílit? Potom použijte právě kolo změny. Jde o velmi názorný nástroj, který vám pomůže identifikovat vaše chování, oblasti, které je třeba vytvořit, chránit, posílit, ale i eliminovat. Škoda, že jsem ho neznal dřív.

Pokud by vám obé přišlo příliš složité, vyzkoušejte techniku „více/méně”. Do nového bloku, který jste si pro tento rok už určitě pořídili, si napište, čeho chcete více (třeba spánku, čtení…) a čeho méně (alkoholu, toxických lidí…).

Ale vážně, nenechte si začátek roku utéci. Zpomalte a napište si, jaký by ten další rok měl být. Je více než 80 % lidí, kteří tohle neudělají. Nebuďte mezi nimi. Mějte krásný, vámi vědomě řízený, vstup do nového roku!

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.