Tip Davida Vrby #132 - Budujete si shoshin?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Budujete si shoshin?


Psal se rok 1940 a dcera Edwina H. Landa se zeptala svého tatínka: „Tati, proč musíme čekat tak dlouho, než se fotka vyvolá?”. To byl základ technologie zvané Polaroid. Podobnou nevinnou otázkou začalo mnoho inovačních příběhů.

Je to i příběh Airbnb. Tehdy si kluci Joe a Brian, kteří měli v komoře 3 nenafouklé matrace, řekli, co je pronajímat? A k čemu vedlo zamyšlení Wozniaka a Jobse na téma, jestli by ten počítač nemohl být menší, asi taky víte.

O čem mluvím? O konceptu, životním postoji, chcete-li mindsetu, začátečníka. Ten zpopularizoval v roce 1970 (to jsem se narodil) buddhistický mnich Shunryu Suzuki. Jde o koncept zen buddhismu, právě výše zmíněný shoshin.

Suzuki říká, že v mysli začátečníka nebo dítěte je mnoho možností, v mysli experta nebo dospělého jich je už málo. Myslím, že každý z nás by si měl aktivně budovat mindset začátečníka.

Mysl začátečníka se dá posilovat. Jsou na to techniky a ty jsou základem pro vyburcování kreativity a následně inovací. Jednou z metod je třeba cíleně řízená diverzita týmů, kdy se experti promíchají s úplnými laiky v oboru. V případě kreativity někdy totiž platí, že to co víme, co jsme se naučili, se může stát bariérou toho, co potřebujeme. AHA :)

Tento koncept, na který jsem trochu zapomněl, mi připomenula kniha Chipa Conley Wisdom @ Work. Velmi mě zaujala. Je právě o nutnosti tohoto nastavení mysli v dobách jako jsou krize nebo změny v kariéře. A to se týká především nás kluků a holek, kteří točíme padesátku.

Někdy se tento koncept dá popsat i jako čistý stůl. Pokouším se ho praktikovat. Někdy mi to jde lépe, někdy hůře. Snažím se přistupovat ke každému rozhovoru s otevřenou myslí, bez předsudků, s postojem aktivního posluchače.

Zkuste to. Je to skvělý hack.

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.