Tip Davida Vrby #133 - Připomeňme si admirála Jamese Stockdala

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Připomeňme si admirála Jamese Stockdala


Mám vždy velkou radost, začnou-li mi věci (poznatky, myšlenky) do sebe zapadat a vytvoří se obrázek, který mi dává smysl. Naposledy jsem měl tento pocit, když jsem si připomněl Stockdale paradox. Pokud tento pojem, příběh, koncept neznáte, určitě se s ním seznamte. Teď je ten správný čas, možná totiž nastal tzv. Stockdale moment.

Už vícekrát jsem zmiňoval stoicismus, životní styl nebo učení, které mne zaujalo a kterým se postupně prokousávám. Taky jsem, jak víte, propagátor čtení jakožto nejlepšího hacku lídrů. A do třetice - Jim Collins je jeden z autorů, který mě v posledních 10 letech výrazně oslovil.

Právě v jeho klasice Good to Great (tu by měl znát opravdu každý) poprvé představil koncept, který je dnes tak relevantní, Stockdale Paradox.

9. 10. 1965 byl James Stockdale sestřelen vietnamským vojskem nad severním Vietnamem, kde následně strávil téměř 8 let o samotě, mučen a ponižován. Jak popisuje ve svém díle In love & war, za své přežití vděčí malé knížečce jménem Enchiridion. Je to příručka shrnující životní postoje a doporučení jednoho ze tří nejmaldších představitelů stoicismu řeckého filosofa Epiktéta, který býval dlouhá léta otrokem. Bingo!

Stockdale říká, že ho tato kniha provázela nejen na všech misích, ale především v zajetí, v jeho myšlenkách každý den. Jde o dvě základní idey. Strach a víra jsou dvě strany jedné mince. Je třeba najít a živit sílu schopnosti bezpodmínečně akceptovat realitu, ať je jaká je.

Právě tímto příběhem byl Jim Collins fascinován. Uvědomil si, že schopnost zachovat si víru v to, že i nejhorší situace se v dobro obrátí, a zároveň umět čelit brutální realitě, je výsada těch nejlepších lídrů, lídrů páté úrovně.

James Stockdale nevěděl, jak dopadne. My to víme a i přesto je dobré si jeho příběh připomenout, pokud zrovna klesáte na mysli, protože tento rok není takový, jaký bychom si přáli.

- David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.