Tip Davida Vrby #134 - Přestaňte motivovat!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Přestaňte motivovat!


Taky jste si mysleli, že by měl lídr své lidi motivovat? To je jedna z nejčastějších miskoncepcí lídrů. Edward Deci, pán, který ví o motivaci snad nejvíce, vám o tom řekne mnohé. Najděte si ho.

Jeden můj kamarád kdysi řekl: „Chcete motivované lidi? Přestaňte je štvát.” Štvát vlastně neřekl. Bylo to peprnější. A je to přesně tak. Rolí lídra je zjistit, co jeho/její lidi motivuje, a aktivně odstraňovat zdroje demotivace.

Firmy často vytvářejí motivační programy všeho druhu. Ty však nejsou nic víc než způsob kontroly lidí. V tom tkví hlavní protimluv onoho slovního spojení. Lidé nechtějí být kontrolováni, lidé chtějí svobodu, možnost se rozhodovat.

Od zmíněného Eda Deciho jsem se před lety poprvé dozvěděl o vnitřní motivaci a taky o té kontrolou iniciované. Deci napsal asi deset knih o motivaci. Kromě jiného v nich vysvětluje, jak je důležitá sounáležitost, dále pocit, že jste k něčemu, že vám něco jde, a v neposlední řadě svoboda se rozhodovat.

Daniel Pink to vše shrnul ve své knize Whole new mind a mega známém TED talku do tří slov: autonomie, mistrovství a poslání. O tom jsem psal již v tipu 26. To, co však často ve firmách vidím, mi říká, že se o tomto ví stále málo.

Dále bych vám doporučil sledovat Stevena Kotlera, ten rozpracoval teorii flow. Mluví třeba i o zdravotním benefitu flow, kdy je motivace na svém maximu.

Určitě také stojí za to se nalinkovat na Brendona Burcharda, který to všechno pěkně zpracoval ve svém The Motivation Manifesto.

Takže, chcete, aby byli lidé kolem vás motivovaní? Přestaňte je (už víte co), ukažte jim, jaký má jejich práce smysl, nechte je pracovat na něčem, co je baví, v čem mohou excelovat. A nakonec – nekecejte jim do toho. Nechte je to dělat, jak chtějí oni.

- David.

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.