Tip Davida Vrby #138 - No regrets”

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.


No regrets”


Tuhle písničku si asi už nepamatujete. Pokud ano, jste tak trochu pamětníci jako já. Robbie v ní zpívá no regrets, they do not work. Tedy něco ve smyslu – nelitujte, nefunguje to.

Tento tip bude trochu osobní. Nečekejte mnoho prokliků, ani návod k použití, jak se litování zbavit. Literatury k tomu najdete spoustu.

V posledních 5 letech mě provázelo mnoho momentů, kdy jsem něčeho litoval. Mimochodem statisticky se nejvíce těchto pocitů váže na vzdělání, kariéru a vztahy. Hodně z nich přichází v době mezi 45. a 55. rokem. Více tento fenomén vysvětluje teorie U-curve.

Ale o U-curve dnes psát nechci. Spíše o tom, jak se s pocity lítosti vyrovnat nehledě na věk.

Jedno je jisté, pocity a momenty, kdy něčeho litujeme, nás stojí spoustu energie a zjednodušeně by se dalo říci, že nám velmi ubližují, pokud s nimi neumíme pracovat. Na straně druhé se jich zcela zbavit nedá. Pozor! Pokud jste tyto pocity nikdy nezažili, s velkou pravděpodobností jste psychopat.

Mé regrets se většinou vážou k tomu, že jsem něco neudělal (než že bych něco udělal). To je mé první poznání. Velmi často jsou spojeny s (ne)rozhodnutími finančního charakteru. Druhá oblast se týká konkrétních vztahů (třeba s dětmi) a malá investice času do nich. Jak to máte vy?

K čemu jsem se dále dobral? Momentálních pocitů, kdy něčeho lituji, se nezbavím. Snažím se s nimi jak osobně tak profesně lépe pracovat v logice let go. K tomu jsem se naučil ještě něco. Pocity lítosti nevnímám jako důkazy toho, jaký jsem loser, nýbrž apely, jak se příště vylepšit, co příště udělat jinak. Dává to smysl?

Pokud ano, určitě si k tomu přečtěte The 5 Regrets of the Dying. Tam se dozvíte, jak to všechno do sebe zapadá. Tedy, proč je dobré si některé regrets uvědomovat jasně a dříve.

— David


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.