Tip Davida Vrby #140 - Máte rádi sendviče?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.


Máte rádi sendviče?


Já ne. A to doslova, ale i přeneseně. V tom prvním případě je to jednoduché. Snažím se vyhýbat potravinám s obsahem mouky. Je to asi jeden z nejefektivnějších způsobů, jak si udržet (nejen po padesátce) rozumnou váhu. Kromě toho existují i další zdravotní důvody proč nejíst uhlohydráty.

Druhý, tedy ten přenesený význam slova sendvič, se pojí s tématem zpětné vazby. Tomuto jsem se věnoval již v tipu 63. Schopnost dát zpětnou vazbu je asi tak důležitá, jak ji přijímat. Je to kompetence a musí se na ní pracovat.

Jsou na to školení a kurzy. Dokonce si myslím, tak jako můj mentor v oblasti firemní kultury Gustavo Razzetti, že zpětná vazba je jedním z klíčových atributů kultury. Čím silnější a vyvinutější kultura zpětné vazby, tím silnější kultura samotná. V Netflixu je zpětná vazba samotnou kostrou jejich kultury, jak píše pro Inc. Reed Hastings.

Nicméně zpět ke kurzům. V těch se velmi často opakuje jeden hloupý mýtus, že bychom měli dávat kritickou zpětnou vazbu ve formě právě sendviče. To znamená začít pozitivně, potom tam nasolit kritiku a uzavřít vše opět pozitivně.

Blbost! Takto to nefunguje a má to své opodstatnění. Lidé vše, co je za „ale”, vytěsní. Pozitivní se hned zapomene a člověk přemýšlí pouze o tom kritickém. Dochází k nepochopení, zmatení. Tomuto tématu se věnuje skvěle článek v HBR. Dobře taky popisuje, co dělat místo sandviče. Dalším výborným zdrojem na téma feedback je Radikální otevřenost Kim Scott. Pro vás asi nic nového.

Tedy, zapomeňte na sendviče. Při dávání feedbacku si vyberte chytře místo a čas. Nepřekvapte! Zeptejte se, zdali je daná osoba připravena na feedback. Zaměřte se na chování, nikoli člověka samotného. Buďte konkrétní a navrhněte řešení.

Příště si řekneme něco o feedforward.

— David


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.